PRIJEM U GRADSKOJ KUĆI: Gradonačelnik Stevan Bakić sastao se sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom

Novosti online

13. 06. 2023. u 14:13

GRADONAČELNIK Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Izraela u Republici Srbiji, Jahelom Vilanom.

ПРИЈЕМ У ГРАДСКОЈ КУЋИ: Градоначелник Стеван Бакић састао се са амбасадором Израела Јахелом Виланом

Foto: Grad Subotica

Obraćajući se medijima nakon prijema u Zelenoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Bakić je izjavio da su on i njegovi saradnici Njegovoj ekselenciji, ambasadoru Vilanu, tokom srdačnog susreta predstavili privredne, obrazovne, kulturne i turističke potencijale Subotice i Palića, Privrednu zonu „Mali Bajmok“ i Slobodnu zonu Subotica, kao i nekoliko razvojnih projekata, a da se razgovaralo i o mogućnostima intenziviranja saradnje grada Subotice sa ambasadom Izraela i samom državom Izrael u oblastima od zajedničkog interesa.

- Naveli smo i sve posebnosti grada Subotice zbog kojih dolaze strani investitori, ulažu u ovaj grad i otvaraju nova radna mesta. Istakli smo da je Subotica višenacionalna sredina prepoznatljiva po toleranciji i skladnom suživotu pripadnika više od dvadeset nacija, na šta smo ponosni, da je jevrejska zajednica od druge polovine 18. veka dala veliki doprinos razvoju i napretku našeg grada i da će subotička lokalna samouprava uvek biti tu da pruži podršku jevrejskoj zajednici  u očuvanju njihove tradicije, običaja, kulture i vere - rekao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da je jedna od tema bila i spoljnotrgovinska razmena ovog regiona i Izraela i da je jako bitno da se ubuduće radi na jačanju saradnje preduzeća sa teritorije Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga sa Izraelom.

- Ukupna robna razmena preduzeća sa teritorije Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga sa Izraelom u 2022. godini iznosila je 6,6 miliona dolara što je za 210,1 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Subotica je imala veliki privredni razvoj prethodnih godina i Njegovoj ekselenciji sam objasnio da je to postignuto zahvaljujući izvanrednom političkom i ekonomskom ambijentu koji je omogućila odgovorna i mudra politika mira i stabilnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića od koje neće biti odustajanja - naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je podsetio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban krajem marta 2018. godine otvorili restauriranu subotičku Sinagogu.

- Spoljašnjost Sinagoge obnovljena je udruženim sredstvima republike, pokrajine i grada, kao i donacijama, a za radove na restauraciji i unutrašnjem uređenju ovog secesijskog dragulja sredstva je obezbedila Vlada Mađarske. Predsednik Vučić je, tom prilikom, između ostalog, rekao da će u životu Jevreja, kao i ostalih građana Subotice, biti kuća molitve, učenja i okupljanja. Subotica je, inače, ponosna na dva spomenika kulture od izuzetnog značaja. Jedan je Gradska kuća, a drugi upravo Sinagoga koja je, podsetiću, izgrađena 1902. godine i 2022. je obeležila 120 godina svog postojanja - istakao je Bakić.

Podvukao je da postoje i teme gde, kako je rekao, on i ambasador Vilan imaju i različite stavove.

- Njegovoj ekselenciji sam u razgovoru napomenuo da osećam žaljenje zbog toga što je Izrael doneo odluku da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova, pre svega zbog povezanosti dva naroda, izraelskog i srpskog, koji su kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata koji je ispisao posebne stranice srpsko-jevrejskih veza. Ali zbog budućnosti, mi moramo da sarađujemo u oblastima od zajedničkog interesa. Njegovoj ekselenciji bih, na kraju, još jednom poželeo dobrodošlicu i prijatan boravak u našem gradu. I da to bude jedan od razloga da ponovo poseti našu prelepu Suboticu - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Izraela Jahel Vilan zahvalio se gradonačelniku Bakiću na pozivu i srdačnom prijemu i dodao da je ovo njegova prva zvanična poseta Subotici u kojoj je, kako je rekao, već boravio kao turista.

- Smatram da je veoma važno što je Sinagoga rekonstruisana, jer je ona veliki simbol povezanosti upravo jevrejskog i srpskog naroda. Tokom susreta sa gradonačelnikom Bakićem nismo razgovarali samo o prošlosti, koje smo se dotakli, već i o sadašnjosti, budućnosti i o tome kako možemo da pospešimo saradnju. Ipak, veoma je bitno za privlačenje turista i investitora istaći i tu povezanost dva naroda, Jevreja i Srba, jer će svi radije doći tamo gde se osećaju lepo i prijatno. Pričali smo o raznim poljima u kojima je moguće ostvarivanje dalje saradnje, poput vodosnabdevanja, ekonomije i turizma - kazao je Jahel Vilan.

Sastanku u Zelenoj Sali Gradske kuće prisutvovali su gradska menadžerka Zagorka Panić, član Gradskog veća zadužen za privredu Srđan Samardžić i direktor Slobodne zone Subotica Saša Gravorac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?