SKALPEL PUN ZLA: Dvojici poljoprivrednika kod Odžaka isekli plastenike - da bi radili podigli i kredite, šteta 120.000 evra

Z. Rajić

01. 04. 2023. u 20:38

DVOJICI mladih poljoprivrednika u Ratkovu kod Odžaka neko je ovih dana isekao plastenike, u kojima su gajili paradajz i tikvice.

СКАЛПЕЛ ПУН ЗЛА: Двојици пољопривредника код Оџака исекли пластенике -  да би радили подигли и кредите, штета 120.000 евра

foto P. D.

Najpre je skalpelom pocepana folija na oba plastenika Filipa Anđelkovića, a posle dva dana i na jednom od dva plastenika njegovog najboljeg druga Vladimira Stevića. Momci su zbog toga odustali od ovogodišnje proizvodnje, jer nisu sigurni da plastenici, na kojima bi zamenili foliju, ne bi opet bili oštećeni.

- Plastenici su nam izbušeni u vreme kad smo obojica čekali po 2.000 strukova paradajza za rasad. Taj materijal je ranije naručen i moramo ga platiti, iako ga nećemo upotrebiti. Mogao bih nekako pokrpiti foliju, ali može da se desi da ona ponovo bude isečena i da tome nema kraja – kaže Filip.

   Njegovi roditelji se 25 godina bave plasteničkom proizvodnjom, a on od 2016. uz državnu subvenciju namenjenu mladim poljoprivrednicima. Istu podršku je dobio i Vladimir, koji ima plastenik od 2017. godine.

Pre nego što se neko sečivom ustremio na njegov trud, Vladimir je otišao na rad u Švajcarsku, u nameri da se otud vrati kad u plasteniku počne berba. Za sadnju su bili spremni njegovi roditelji, koji mu pomažu u poslu.

  - Šteta od upropašćene folije na plasteniku je 50.000, a od neiskorišćenog rasada 70.000 evra. Mnogo je veća zbog gubitka zarade i uloženog novca iz kredita, jer je ova sezona propala, iako imamo mušterija od Ratkova do Novog Sada – navodi Vladimirov otac Nenad.

KAMERE NISU PALE NA PAMET

Plastenici, veličine 35 sa 8 metara, koji su oštećeni, smešteni su u baštama iza kuća.

- Nije nam palo na pamet da u bašti postavimo kamere ili reflektore, jer nismo mogli ni da pretpostavimo da će neko na placu, okruženom zbijenim kućama, napraviti takvo nedelo – rekao je Nenad. 

   Za razliku od Filipa, koji smatra da uviđaj neće otkriti počinioca, Nenad je slučaj prijavio policiji.

  - Ne tražim nikakvo obeštećenje, nego želim da se krivac pronađe i kazni kako se tako nešto ne bi dogodilo i drugim vlasnicima plastenika – napominje Nenad.

   Stevićima je pre desetak dana vetar pokidao foliju na drugom plasteniku, koju su morali da zamene.

   - To je sila prirode s kojom moramo da se pomirimo, ali ne i s nečijom bahatošću, koja spotiče mlade ljude na selu – kaže Nenad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba