ZA ZDRAV ŽIVOT 100 KILA MESA: Ekolog iz Odžaka ukazao na rasipanje opštinskog novca za projekte udruženja građana

Z. Rajić

09. 03. 2023. u 10:00

OPŠTINA Odžaci sufinansira projekte lokalnih udruženja građana uz obavezu da njihovo učešće bude najmanje 30 odsto, ali je predstavnik Ekološkog pokreta Odžaka (EPO) Dušan Mirković utvrdio da se taj kriterijum ne poštuje.

ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ 100 КИЛА МЕСА: Еколог из Оџака указао на расипање општинског новца за пројекте удружења грађана

foto Z. R.

 On je uputio zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, tražeći na uvid dokumentaciju kojom četiri udruženja, sa najvećim dodeljenim iznosima za svoje programe, pravdaju potrošnju kako budžetskog, tako i sopstvenog novca.

UPRAVA: PRAVDANjE

NIJE OBAVEZNO

IZ Opštinske uprave (OU) Mirkoviću je stigao odgovor da u Pravilniku "nigde ne stoji da je udruženje u obavezi da dostavi pravdanje za utrošenih 30 odsto sopstvenih novčanih sredstava".

- Udruženja su dužna da u konkursnoj prijavi iskažu vlastito učešće u minimalnom iznosu od 30 odsto od ukupne vrednosti projekta, ali nisu dužna da nam ista i pravdaju - odgovorio je načelnik OU Bojan Svilar.

   Udruženju građana „Ilija Gromovnik“ iz Karavukova prošle godine je iz opštinskog budžeta odobreno oko 450.000 dinara, uz uslov da obezbedi preostalih 192.000. Odred izviđača „Sinđelić“ iz Odžaka dobio je 356,5 hiljada dinara sa sopstvenim učešćem od 152,8 hiljada, a Udruženje mladih „Kupidon“ iz Odžaka 291.000 sa sufinansirajućim delom od 124.795 dinara. Udruženju penzionera „Treće doba Odžaci“ za projekat „Zdrav život“ dodeljeno je 448.000 dinara, a trebalo je da obezbedi još 192.000.

   - Od nabrojanih, samo je „Ilija Gromovnik“ fiktivno prikazao da je navodno obezbedio 201.247 dinara sopstvenog učešća, ali nema dokaza o potrošnji tog novca. Ostali se nisu potrudili ni makar fiktivno da prikažu svoje ulaganje. Udruženje penzionera vratilo je u budžet 34.320 nepotrošenih dinara, a sav ostali novac je upotrebljen za tri izleta do Fruške gore – naveo je Mirković.

IZIGRANI

   Mirković ističe da su nepoštovanjem postavljenog uslova izigrana mnoga od preko 180 registrovanih udruženja u opštini, koja su odustala od konkurisanja jer nisu imala novca da obezbede 30 odsto učešća.

   - Lane je obesmišljeno i bodovanje, jer čak 55 od 75 udruženja prijavljenih na konkurs nisu mogla da dobiju novac, jer nisu sakupila minimum 50 odsto od maksimalnih 110 bodova. „Rešenje“ je nađeno u veštačkom podizanju bodova na propisanih 55 i više – kaže Mirković. 

   Penzioneri su izvestili da su njih 150 na izletima pojeli ukupno 98,14 kilograma kulena, čajne, sremske i domaće suve kobasice, dimljenog vrata i pilećih prsa.

   - Ne postoje računi za kupovinu hleba ili peciva, tako da su penzioneri verovatno bili prisiljeni da jedu klot mesne prerađevine ili sa slatkišima. Pojeli su i 52 sendvič šunke, 60 pakovanja napolitanki i po 40 pakovanja domaćeg keksa i noblica i popili 234 flaše i 110 flašica vode i 110 pakovanja sokova, a jedna tura izletnika je svratila do restorana u Beočinu u tamo pojela 52 bečke šnicle sa odgovarajućim prilozima – ukazao je Mirković.

   On pita koji je javni interes da jedno udruženje potroši novac iz opštinske kase za iće i piće. U lokalnoj upravi su rekli da će Mirković dobiti odgovore u zakonskom roku od 15 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)