OPORAVAK SAMO 48 SATI: Uz pomoć iz Beograda, niški hirurzi laparoskopski operisali želudačnu kilu

J. ĆOSIN

28. 09. 2022. u 06:13

LEKARI iz niškog Centra za minimalno invazivnu hirurgiju, sa kolegama iz Beograda, obavili su prvu operaciju želudačne kile laparoskopskom metodom koja omogućava kraći i lakši postoperativni tok.

ОПОРАВАК САМО 48 САТИ: Уз помоћ из Београда, нишки хирурзи лапароскопски оперисали желудачну килу

Foto J. S.

Ovo nije prva operacija tog tipa u Nišu, ali je reč o novijoj proceduri i ideja je da se za početak ovde obavi do tridesetak zahvata godišnje.

Tim u sali su predvodili dr Bojan Jovanović, direktor pomenutog niškog centra, prof. dr Aleksandar Simić, šef Katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i načelnik Prve hirurške klinike KC Srbije, te docent dr Ognjan Skrobić.

Ova operacija nije rutinska i može se izvoditi samo u visokospecijalizovanim centrima.

Tehnički zahtevna procedura podrazumeva i adekvatnu pripremu bolesnika, savremenu dijagnostiku i multidisciplinarni pristup - objašnjava prof. dr Simić.

Foto J. S.

I, zaista, posle jednog zahvata je moguće doživotno otkloniti zdravstveni problem koji izaziva tegobe poput gorušice, te smetnji u radnji srca i pluća, a pacijenti već za 48 sati napuštaju bolnicu i upućuju se na kućno lečenje.

- Pacijenti su dobro selektovani i timskim radom je odrađena klinička dijagnostika. U Srbiji se godišnje obavi stotinak operacija ovog tipa, ali mi ne težimo velikim brojevima u startu, već akcenat stavljamo na kvalitet rada - precizira docent dr Skrobić, napominjući da su na programu samo pacijenti sa jasnim indikacijama.

Savremene metode i na jugu Srbije

Zahvaljujući gostima na podršci i pomoći, direktor niškog Centra za minimalno invazivnu hirurgiju dr Jovanović ne krije zadovoljstvo što će ubuduće i ljudi sa juga Srbije moći da se leče najsavremenijim metodama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili