„ZELENI DANI“ U KANJONU VUČJANKE: Dvodnevna manifestacija u okviru prekogranične saradnje Leskovca i Krive Palanke

Игор Митић
Igor Mitić

17. 08. 2022. u 14:57

Veliki broj posetilaca imao je priliku da uživa u mnogobrojnim aktivnostima organizovanim u okviru manifestacije pod nazivom „Zeleni dani“ u kanjonu reke Vučjanke – jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija u Leskovcu i okolini.

„ЗЕЛЕНИ ДАНИ“ У КАЊОНУ ВУЧЈАНКЕ: Дводневна манифестација у оквиру прекограничне сарадње Лесковца и Криве Паланке

foto: GU Leskovac

Bogat kulturno-zabavni program, priprema i degustacija kačamaka i druge tradicionalne „prekogranične“ kuhinje kao i pešačenje novom planinarskom stazom, od crkve Svetog Jovana Krstitelja u Vučju do hidroelektrane, samo su neki od sadržaja koji je pripremljen u okviru projekta „Povezivanje bisera“ finansiranog od strane Evropske unije.

Kroz saradnju Srbije i Severne Makedonije odnosno njenih bratimljenih gradova Leskovca i Krive Palanke promovišu se dobrosusedski odnosi, podstiču evropske integracije i podržava društveni i ekonomski razvoj.

Sredstvima ovog projekta u Leskovcu je trasirana, uređena i obeležena planinarska staza na Kukavici duga 5,2 kilometra. Postavljena su dva letnjikovca i mobilijar sa mekom podlogom, a uređenja je i pešačka staza koja povezuje plato sa čuvenim Đokinim virovima. Sve to prate informativne table sa podacima o turističkoj ponudi grada na Veternici.

Osim dveju lokalnih samouprava partner na ovom projektu je i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

- Sa Leskovcem imamo odličnu saradnju koja je rezultirala bratimljenjem naših lokalnih samouprava. Potvrda dobrih odnosa je i to što pripremamo još jedan zajednički projekat – najavio je Martin Nikolovski, ispred projektnog tima Krive Palanke gde se uređuje okolina Staneičkih vodopada.

Ukupna vrednost projekta je 240.000 evra, dok je u infrastrukturne radove u kanjonu Vučjanke uloženo nepunih deset miliona dinara.

TURISTIČKO BLAGO

Kanjon reke Vučjanke je turističko blago Leskovca čiji se potencijali samo naslućuju. Jedna od najstarijih hidroelektrana na Balkanu i drevne vodenice koje još uvek rade, kupalište okruženo stenama kanjona Vučjanke, srednjovekovni grad vlastelina Nikole Skobaljića, prvog Srbina koga su Turci nabili na kolac, stara crkva - zadužbina Teokarevića, predratnih industrijalaca, samo je deo ponude koju će turistički radnici Leskovca učiniti još pristupačnijom i novim sadržajima atraktivnijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!