ŠTETA PET MILIONA DINARA: U ataru Kikinde izgorela 24 hektara pšenice

R. Š.

23. 06. 2022. u 11:29

U VELIKOM požaru koji je u sredu po podne izbio u ataru Kikinde koji se zove Brešće, na potezu od grada prema Mokrinu, izgorela su 24 hektara pšenice, 600 rolo bala slame i površina od 140 hektara strnjike.

ШТЕТА ПЕТ МИЛИОНА ДИНАРА: У атару Кикинде изгорела 24 хектара пшенице

Foto: R. Šegrt

Vatrena stihija zahvatila je površinu od oko 40 hektara, a vatrogasci i poljoprivrednici sa svojim mašinama uspeli su da spasu polovinu. Kako je saopšteno iz Policijske uprave u Kikindi, velika vatra pričinila je ogromnu štetu privatnim vlasnicima useva, koja je procenjena na pet miliona dinara. Ovako velika šteta na usevima nekada ne nastane za dve sezone, procenjuju neki vatrogasci. Prema nezvaničnim informacijama, najveću štetu pretrpelo je gazdinstvo „Romić agrar” kojem je na toj lokaciji izgorelo skoro 15 hektara pšenice od ukupno 32 koliko poseduju na toj lokaciji.

- Požar nam je prijavljen oko 15.30 sati, lokalizovan je oko 17, a ugašen oko 20.30 sati. Na terenu su bila četiri vatrogasna vozila sa osam vatrogasaca Odeljenja za vanredne situacije MUP-a, jedno vozilo industrijske vatrogasne jednice NIS-a. Veliku pomoć profesionalnim vatrogascima pružili su poljoprivrednici koji su na teren izašli sa svojim traktorima i tanjiračama su napravili zaštitne pojaseve tako da je sprečeno dalje širenje vatre – rečeno nam je u policiji.

Tačan uzrok nastanka požara se ne zna, ali nema sumnje da je namerno izazvan. Uviđaj na terenu obavili su policija i inspektori Odeljenja za vanredne situacije. Na istoj lokaciji juče je trajala i vršidba, a u policiji kažu da je kombajn koji je kosio žito bio nov i opremljen protivpožarnom opremom.

- Temperatura u ataru je bila visoka, duvao je jak zapadni vetar i sve je to otežavalo gašenje vatare, ali možda i uticalo na izbijanje varnice koja je mogla da nastane od više uzroka - sumnjaju vatrogasci.

Najvažnije je da niko nije povređen, a nije stradala nijedna poljoprivredna mašina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati