VELIKA AKCIJA: U Priboju uklonjeno pet divljih deponija

A.Rovčanin

12. 09. 2021. u 11:24

VLADA Srbije je preko Ministarstva zaštite životne sredine pokrenula obimnu akciju Za čistiju budućnost, gde se proteklog vikenda radilo na uklanjanju 500 divljih deponija u 43 lokalne samouprave, za šta je iz republičkog budžeta izdvojeno 75 miliona dinara.

ВЕЛИКА АКЦИЈА: У Прибоју уклоњено пет дивљих депонија

Foto: A.Rovčanin

U cilju sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada i prevenciji nastajanja novih divljih deponija, Ministarstvo zaštite životne sredine, opštini Priboj odobrilo je 2.162.000,00 dinara za sufinansiranje projekta "Uklanjanje divljih deponija na teritoriji opštine Priboj".

- Mi smo proteklog vikenda čistili, poslednju, odnosno petu divlju deponiju po ovom projektu i to na groblju u Dobrilovićima - kaže Željko Ječmenica, direktor JKP "Usluga", apelujući na ekološku svest građana, da je pored čišćenja ovih deponija, krajnji cilj bude da ova mesta ostanu zelene oaze i da ponovo ne postanu deponije.

Pored gradskog groblja u Dobrilovićima, nesavesnim odlaganjem smeća, divlje deponije nikle su i kod graničnog prelaza Mokronozi, iza kompanije "Poliester", na obali Potpećkog jezera u Druglićima, u Rači pored reke Uvac i u Suvom Polju pored magistralnog puta, naspram kamenoloma.

Sve ove deponije su očišćene i uređene, a ako bude ekološke svesti onih, koji su tu, najčešće pod velom noći, a neki i u sred bela dana, nelagalno odlagali šut, kabasti otpad i smeće, ove lokacije treba da budu i ostanu, istinske zelene oaze, pa i mesta za predah i odmor.

Uklanjanje divljih deponija košta, a značajna sredstva ulažu i država i lokalna samouprava.

- Pored sredstava Ministarstva, opština Priboj i JKP "Usluga”"u ovoj godini uložili su još 560.000,00 dinara za uklanjanje manjih divljih deponija na području opštine Priboj - ističe Željko Ječmenica.

Nelegalno deponovanje smeća nije samo lokalni već i regionalni problem, pa je u tom pravcu nedavno realizovan i projekat prekogranične saradnje sa Bijelim Poljem u Crnoj Gori, kada je na području pribojske opštine očišćeno šest deponija na obalama Lima, a na tim mestima postavljen parkovski mobilijar i zasađene sadnice drveća.

BONUS VIDEO - BAJSKI KANAL: Prirodna lepota na samom severu naše zemlje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)