JOKIĆEV PRIMER POKAZAO PUT: Mega najbolja sredina za razvoj talenata

Novosti online

13. 02. 2021. u 18:39

SA sigurnošću se već nekoliko godina može reći da najbolja košarkaška sredina za mladog igrača u Srbiji nisu više ni Partizan ni Crvena zvezda,već Mega!

ЈОКИЋЕВ ПРИМЕР ПОКАЗАО ПУТ: Мега најбоља средина за развој талената

Filip Petrušev na meču kupa protiv Mladosti Foto KSS

Dokaz za tu tvrdnju ogleda se u čak 11 draftovanih igrača za NBA ligu u periodu od 2014. do danas, a ukupno 12 u 22 godine dugoj istoriji kluba koji je "rođen" 23. decembra 1998. godine.

Kao i u činjenici da golobradi momci iskusnog trenerskog vuka Vlade Jovanovića sa 12 pobeda i šest poraza trenutno drže treću poziciju u ABA ligi, a predvođeni su fenomenalnim Filipom Petruševom, koji je sa indeksom korisnosti 28,4 najkorisniji igrač lige, a tek mu je 20 leta.

Momak koji je letos došao sa univerziteta Gonzaga igra svoju debitantsku sezonu u seniorskoj košarci, u kojoj dominira parketima širom Jadrana protiv mnogo starijih, iskusnijih pa i skupljih kolega, dok u tandemu sa Markom Simonovićem čini najbolji centarski duo u regionu.

To mogu da potvrde i statistički parametri, koji ukazuju na to da je Mega druga ekipa u ligi po prosečnom broju skokova (33,4 po meču), kao i po blokadama (3,2 po meču), dok je sa 20,1 završnim dodavanjem lider takmičenja po timskim asistencijama. Od toga, 8,7 uhvaćenih lopti ima Simonović, a 7,6 Petrušev.

Takođe, Petrušev je sa 23,6 poena po meču najefikasniji igrač lige, i po svemu sudeći će na kraju sezone poneti zvanje MVP regularnog dela, čime bi posle Nikole Jokića mogao da postane drugi igrač iz Mege sa tim priznanjem.

Koliko je pametno selektirana ekipa za ovu godinu, najbolje se vidi kroz prizmu toga da se u rosteru od 12 igrača nalazi samo jedan Amerikanac, Skuči Smit, dok je od starije garde tu jedino Milenko Tepić, igrač sa bogatim iskustvom, koji na zalasku karijere idealno paše kao mentor mladim igračima i kao produžena ruka treneru Vladi Jovanoviću, koga takođe treba istaći. Jovanović se posle dužeg perioda vratio u Srbiju i dirigentsku palicu preuzeo od Dejana Milojevića, koji je posle osam veoma uspešnih godina napustio klub.

- Mega je pravi projekat u kojem su jasno definisani naredni koraci i ciljevi, a prevashodno gde su nam se putevi ukrstili jeste ideja za razvojem mladih igrača, koju Mega već duži niz godina neguje - kaža Jovanović.

Nije naodmet smatrati da ako momci u upadljivim ljubičastim dresovima nastave sa ovakvim partijama, mogu ponoviti rezultate iz sezone 2015/2016, kada su stigli do finala regionalne takmičenja. Pogotovo ukoliko ne prestanu da se igraju košarke, bez rezultatskog pritiska, a sa određenom dozom sportske drskosti koji možda čini i ultimativni recept za uspeh.


PROSEČNA STAROST 21 GODINA

EKIPA iz beogradskog naselja "Braće Jerković" je ubedljivo najmlađa u ligi sa prosekom od tačno 21 godine. Od 16 igrača prijavljenih za ovu sezonu, samo dvojica njih prelaze tu starosnu cifru - Milenko Tepić (33) i Skuči Smit (26).

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)