PIKSI KAO LOTAR! Ivica Ilijev: To je šampionski nerv, kad uvek tražiš više

M. BLAŽIĆ

28. 03. 2021. u 20:45

MINUS od dva gola na poluvremenu protiv aktuelnog šampiona Evrope nije problem. Suštinski jeste, međutim, kada na klupi imate čoveka kojem je ta igra u malom prstu, sa fudbalskim stažom od preko 40 godina u raznim ulogama, onda to nije velika prepreka.

ПИКСИ КАО ЛОТАР! Ивица Илијев: То је шампионски нерв, кад увек тражиш више

FOTO: M. Vukadinović

Promena sistema i pun pogodak sa izmenama doneli su u nastavku neku drugačiju, bržu, poletniju i nadahnutiju Srbiju, pa Ivica Iliev u razgovoru, za "Novosti", tvrdi da bi sve novo i pre svega lepo, vezano za nacionalni tim u prvih 180 minuta kvalifikacija za SP u Kataru, trebalo pripisati čoveku koga je okarakterisao kao "dirigenta".

- Primetno je da je stigla neka nova energija, ne znam tačno sve razloge, ali nemam dilemu da je jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji razlog za to - Piksi. On je najveći srpski igrač svih vremena, šampion, pobednik i to se sve na pravi način prenosi na igrače.

RONALDO U PADU

REAKCIJA Kristijana Ronalda posle poništenog gola u trećem minutu nadoknade za Ilieva nije u potpunosti neočekivana.

- Njemu se mnogo toga lošeg izdešavalo sa Juventusom ove sezone, sve mu se skupljalo, pod velikim je pritiskom. Evidentno je i neminovno da mu je karijera u padu sa 36 godina, iako on sigurno planira da igra još pet godina. Nadam se samo da ovaj njegov potez neće prihvatiti mnogi drugi.

Mislim da je posle prve dve utakmice, posebno nakon ove protiv Portugalije, jasno da Srbija ima vrhunskog dirigenta čiji orkestar može vrlo dobro da svira pod njegovom palicom - "iscrtao" je portret novog selektora u nekoliko rečenica Iliev.

Piksijev recept, po rečima nekadašnjeg sportskog direktora Partizana, nije nešto što može svako da primeni.

- U stavu igrača, u njihovoj igri se vidi da ga svi igrači poštuju. Fudbaleri generalno misle da su bogomdani, ali kada se veličina kakva je Piksi pojavi u svlačionici, onda je i normalno da se oni spuste na zemlju. Sve su to veliki igrači i to nije ništa što je sporno, samo je potpuno drugačije kada u svlačionici imaju čoveka koga poštuju svi u svetu fudbala.

Novina u odnosu na blisku, pa čak i dalju prošlost kada je u pitanju nacionalni tim je stav selektora, koji posle remija sa prvakom Evrope nije u potpunosti zadovoljan rezultatom.

- E, upravo je to taj šampionski nerv koji sam pominjao. Sećam se našeg gostovanja Realu iz Madrida kada smo poraženi 1:0 i znam da smo mi igrači bili zadovoljni što nismo izgubili ubedljivo, a Mateus nas je gledao u čudu i objašnjavao da nikad ne možeš biti zadovoljan ako ne pobediš, bez obzira na snagu protivnika. To se vidi i iz Piksijeve izjave posle utakmice, po tome što je rekao umnogome me podsetio na slavnog Nemca.

Ono što navijače u Srbiji brine, imajući u vidu brojna iskustva od ranije, je da već u Azerbejdžanu ne dođe do opuštanja.

- Mislim da ne postoji šansa da se tako nešto dogodi, neće im selektor to dozvoliti, siguran sam. Da na Svetsko prvenstvo idu dve prvoplasirane selekcije možda bi tako nešto i moglo da se dogodi. Ovako sam ubeđen da nećemo prosipati bodove u takozvanim malim utakmicama. Verujem da ćemo otići u Katar, iskreno verujem - zaključio je Iliev.

VANSERIJSKI MITROVIĆ

REKORD Aleksandra Mitrovića je jedan od glavnih utisaka Ilieva sa subotnjeg meča.

- Postići takav golgeterski rezultat sa samo 26 godina je nešto vanserijsko. Verujem da će do kraja reprezentativne karijere postati vladar svih statistika, jer se kod njega uvek i u svakoj situaciji vidi taj naboj, glad. Velike pohvale zaslužuje i Vlahović koji bi u perspektivi mogao do tog nivoa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)