FIFA MENJA FUDBAL IZ KORENA: Tektonske promene su spremne, ružičasti karton je uveden

Novosti online

23. 05. 2024. u 09:50

FEDERACIJA međunarodnih fudbalskih saveza (FIFA) rešila je da se ozbiljno uhvati ukoštac sa jednim od gorućih problema ovog sporta, što će dovesti do priličnih promena.

ФИФА МЕЊА ФУДБАЛ ИЗ КОРЕНА: Тектонске промене су спремне, ружичасти картон је уведен

FOTO: Tanjug/AP

U fudbalu već decenijama postoje žuti i crveni karton. Prvi kao javna opomena za ozbiljnije kršenje pravila igre, a onaj drugi kao isključenje, bilo direktno pokazan zbog nedopustivog ponašanja na terenu, bilo kao posledica dva žuta kartona za istog aktera meča. 

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) je međunarodno telo koje određuje fudbalska pravila, a sada uvodi i treći karton - ružičasti. Prvi put ružičasti karton biće upotrebljen na Kopa Amerika, koji će da bude održan u Sjedinjenim Američkim Državama od 20. juna do 14. jula! Čemu služi ružičasti karton?

Nema ružičasti karton disciplinsku meru. Neće, dakle, da služi za kažnjavanje igrača. Imaće sasvim drugačiju, humanitarnu ulogu. Kada sudija pokaže ružičasti karton, na taj način će da obavesti tim da može da izvrši dodatnu, šestu zamenu, ukoliko se sumnja da je igrač doživeo traumu glave ili potres mozga. Pošteno!

– Kada se koristi zamena potresa mozga, protivnički tim imaće automatski mogućnost da izvrši dodatnu zamenu – saopštila je Direkcija za takmičenja i operacije CONMEBOL-a (Južnoamerička fudbalska konfederacija).

Do jedna zamena po timu po utakmici može da se izvrši u slučaju sumnje na kraniocerebralnu traumu i potres mozga, nezavisno od pet zamena. Zamena zbog potresa mozga može da se izvrši bez obzira na broj zamena učinjenih do trenutka kada se dogodi.

BONUS VIDEO VELIKI PEH: Ovako se Nikola Topić povredio na večitom derbiju Zvezda - Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!