NEMOGUĆE JE NAŠA MISIJA: Košarkašice Srbije imaju najteži mogući zadatak u polufinalu OI

V. PRERADOVIĆ

04. 08. 2021. u 20:14

DO poslednjih deset minuta četvrtfinalnog sudara sa Kinom, košarkašice Srbije igrale su kao da su u polusnu, možda i zbog jutarnjeg termina ovog meča.

НЕМОГУЋЕ ЈЕ НАША МИСИЈА: Кошаркашице Србије имају најтежи могући задатак у полуфиналу ОИ

FOTO: FIBA/KSS

Razbudile su se kada im se do svesti probilo saznanje da to može da bude njihovih poslednjih deset minuta na olimpijskom turniru u Tokiju.

ČETVRTFINALE

Srbija - Kina 77:70

SAD - Australija 79:55
Japan - Belgija 86:85
Španija - Francuska 64:67

POLUFINALE

Petak 6. avgust
Srbija - SAD 6.40
Japan - Francuska13.00

NEDELjA 8 avgust

finale i meč za 3. mesto

Ana Dabović oglasila je uzbunu, postrojila evropske šampionke i povela ih u veliki preokret. Minus od devet poena na ulasku u završnu deonicu pretopljen je u pobedu za plasman u polufinale (77:70), u kojem će u petak od 6.40 igrati protiv Amerikanki. Unapred proglašene olimpijske pobednice nisu se propisno ni oznojile protiv Australijanki u drugom četvrtfinalu (79:55).

- Tim Srbije uvek pobeđuje kada je tim - rekla je selektorka Marina Maljković. - Sigurna sam da je igračicama teško da shvate moju ogromnu količinu ljutnje u momentima kada nisu tim. Nije mi problem da izgubimo, ali znamo da je suština ovog tima ovako odigrana četvrta četvrtina. To nam je donelo medalje, strahovit uspon bez ikakvih padova. Po tome svi prepoznaju košarkašice Srbije. Bogu hvala, na kraju me razumeju.

Ni navijači Marininih ratnica često ne razumeju zašto su im dramatične pobede toliko prirasle srcu, ali počinju da prihvataju da je to zapisano u genetskom kodu ove generacije.

- Poznate smo po tome da stresiramo sve žive i da nikada ne igramo lake mečeve, ali se završilo na lepši način - kaže Ana Dabović. - Verovatno je bilo potrebno nešto da nas probudi, dobile smo energiju kada smo shvatile da ćemo izgubiti ako ne damo i više nego što možemo u tom trenutku. Nijedna od nas nije želela da se vrati kući posle četvrtfinala. Ne mogu da verujem da smo u polufinalu, još jednom smo pokazale da igramo najbolje kada je najteže. Ova generacija je neverovatna.

MORA DA BUDE TENZIJE

JELENA Bruks se našalila na račun fanova ranoranilaca.

- Ne može da se u Srbiji gleda u četiri ujutru utakmica za uživanje. Kad su se već ljudi probudili, mora da bude malo tenzije. Teško je igrati u ovom terminu, koliko god da smo se navikle na ovu vremensku zonu. Probudile smo se u poslednjoj četvrtini, kada je bilo najvažnije nismo dozvolile Kini ni da pomisli da može da pobedi. Ulaskom u polufinale ostvarile smo prvi cilj.

Za Marinu Maljković, ciljna ravnina još nije na vidiku.

- Za sada nismo ništa uradile. Zapravo jesmo, pobedile smo veliku Kinu, tim sastavljen od 12 najboljih igračica te zemlje svih vremena. Ovo je snaga tima, koja god igračica da uđe na dva ili tri minuta donese nešto ekipi. Tako mi funkcionišemo, to smo mi. Ako to postoji, verujem u njih protiv svakog tima. Svaka je posebna, ne možete da verujete u kojoj meri. Za mene je svaka MVP i najbolja.

Sonja Vasić smatra da je poslednja četvrtina protiv Kine pravo lice ove generacije srca velikog kao Amerika, protiv koje ih čeka nemoguća misija u polufinalu.

- Napokon smo prikazale tu našu prepoznatljivu igru. Ispunile smo cilj da uđemo u borbe za medalju, sada je sve otvoreno. Mislim da ni sada niko nije smatrao da smo favoriti, niko nije verovao, odavno su nas svi otpisali. Izašle smo na teren i pričale za sebe kao prava ekipa. Imamo 40 minuta da probamo da uradimo nemoguće. Do sada smo samo nemoguće i uspevale da uradimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024