KRENULA SUPERLIGA SRBIJE: "Večiti" se prate u korak

S.BAJIĆ

17. 07. 2021. u 09:45

BEOGRADSKI "večiti" rivali, Crvena zvezda i Partizan, u prethodnih odigranih 15 šampionata Superlige Srbije, jedini su osvajali titulu najboljeg, s tim da su crno-beli trenutno uspešniji, jer su bili najbolji osam puta, dok crveno-beli imaju titulu manje.

КРЕНУЛА СУПЕРЛИГА СРБИЈЕ: Вечити се прате у корак

Foto: M.Vukadinović

 Međutim, na večnoj tabeli, situacija je potpuno drugačija, jer su crveno-beli ubedljivo u prednosti, odnosno, bolji su za čak 60 bodova 1.190:1.130.

Vojvodina sigurno čuva treće mesto, dok se Čukarički zdušno bori da se priključi i formira veliku četvorku srpskog fudbala. Iako se već pet sezona ne nalazi u eliti, OFK Beograd je na osnovu pređašnjih rezultata još u prvih 10, ali, vrlo brzo će izgubiti to mesto, jer će u ovoj sezoni da ga preskoče Voždovac i Mladost iz Lučana.

BOJOVIĆ KOLO VODI

NAJBOLjI strelac u dosadašnjim šampionatima je Milan Bojović, (Mladost Lučani), sa 81 postignutim golom, njemu uz rame je Andrija Kaluđerović, od ove sezone član novosadskog Proletera sa 80 golova, pa će biti zanimljivo gledati njihov golgeterski duel.

U do sada odigranih 15 šampionata, postignuto je 9.152 gola, 2,39 po utakmici. Najefikasnije prvenstvo bilo je prethodno, jer je pao 1.021 gol. Razlog tome je učešće 20 ekipa. Najefikasnije prvenstvo bilo je 2019-2020, kada je padalo 2,77 golova po meču.

U Superligi je do sada, računajući i novopridošlog člana Kolubaru iz Lazarevca, učestvovalo ukupno 36 ekipa. Od tih učesnika, FK Banat iz Zrenjanina je ugašen i više ne postoji. Osam ekipa je izgubilo svoj identitet. Originalni timovi su ugašeni a formirani su surogati.

To su Hajduk iz Kule, sada Hajduk 1912, Smederevo, sada Smederevo 1924, Jagodina, sada GFK Jagodina, Mladi radnik Požarevac, sada Mladi radnik 1926, Borac Čačak, sada Borac 1926, Sloboda Užice sada GFK Sloboda, koji su trenutno u trećem rangu, a Mladost Apatin, sada OFK Mladost, i Donji Srem iz Pećinaca, sada Donji Srem 2015, su u četvrtom rangu - kaže Branislav Trajanoviski, sportski statističar iz Novog Sada i naglašava da je Bežanija jedina zadržala svoj identitet, ali je trenutno u četvrtom rangu. nS. BAJIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!