REZULTATI STUDIJE: Antitela na koronu ima 30 odsto stanovnika RS, evo kakvo je stanje po regijama i mestima

tanjug

11. 01. 2021. u 23:42

PREMA preliminarnim rezultatima studije o kolektivnom imunitetu, 30 odsto stanovnika Republike Srpske ima antitela nakon susreta sa korona virusom.

РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ: Антитела на корону има 30 одсто становника РС, ево какво је стање по регијама и местима

Foto: D.Pozderović

U opštinama sarajevsko-romanijske i zvorničke regije 50 odsto stanovništva ima antitela.

Dvadeset odsto manje je u Gornjem Podrinju i Istočnoj Hercegovini. Na 20 procenata obrađenih od više od 1.700 uzetih uzoraka pokazalo se da u Prijedoru i Čelincu 40 odsto građana ima antitela, Prnjavoru 37 odsto, a u Banjaluci skoro 30 odsto.

Konačni rezultati studije o kolektivnom imunitetu biće objavljeni krajem januara, a s medicinskih fakulteta u Banjaluci i Foči najavljuju novu studiju posle koje će moći da se uradi sveobuhvatna strategija zaštite od virusa korona.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da će broj prokuženih biti daleko veći, prenosi RTRS.

- Za očekivati je da ćemo u narednom periodu dok se pripremamo za novu studiju negde na proleće broj prokuženih biti daleko veći. To će se sigurno poklopiti sa dolaskom vakcine tako da će i vakcina doprineti razvoju kolektivnog imuniteta - istakao je Škrbić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)