IZBORNI PROBLEMI U DOBOJU: Borba posmatrača za stolicu

S. M.

15. 11. 2020. u 15:20

U DOBOJU su tokom izbornog dana evidentirani najveći problemi u BiH, a razlog je što se Gradska izborna komisija striktno pridržavala instrukcija CIK u Kovid uslovima.

ИЗБОРНИ ПРОБЛЕМИ У ДОБОЈУ: Борба посматрача за столицу

Foto: LJ.Đ.

Iako je to zakon nalaže posmatračima političkih subjekata, udruženja i drugima GIK nije omogući ulaz na biračka mesta, već je “višku” ponu|eno da stoje pred ulazom ili na rotaciju dođu u određeno vreme, što su oni odbili. Opozicione stranke su zbog toga organizovale okupljanja i proteste u gradskom parku ispred Gradske uprave, a zatim šetnjom kroz grad i ispred zgrade Okružnog javnog tužilaštva.

Foto: LJ.Đ.

Podsećamo, Centralna izborna komisija BiH je neposredno pred održavanje izbora 15.novembra bacila vruć krompir lokalnim izbornim komisijama, naloživši im da moraju obezbediti jednak tretman svim političkim subjektima kada su u pitanju posmatrači izbornog procesa.

U Priručniku za izborne posmatrače su to i ozvaničili, ali istovremeno propisali da minimalna udaljenost svih osoba unutar biračkog mesta mora biti najmanje metar i po.

-To je moguće u nekoj filskutornoj dvorani i većim prostorijama, ali obzbediti te uslove u jednoj prostoriji gde su dva ili tri biračka mesta, što imamo slučaj kod nas, će to biti nemoguće – rekao je “Novostima” predsednik Gradske izborne komsije Doboj Nenad Paleksić.

On je ukazao na obavezu da svakih sat vremena provetravaju i dezinfikuju prostorije u kojima se obavlja glasanje, pa je jedini način da posmatrači na smenu ulaze u objekat gde se glasanje obavlja i dobiju priliku da imaju uvid u ispravnost odvijanja izbornog procesa. Drugu opciju ponudili su im da oni koji dođu prvi i zauzmu mesta do ispunjavanja uslova iz Pravilnika, posmatraju izborni dan - kaže Paleksić.

Prema biračkom spisku Gradske izborne komsije, na njemu je 62.698 birača, dok prema zaključenom biračkom spisku CIK pravo glasa ima 63.711 birača. Iz inostranstva putem pošte u Doboju se može očekivati maksimalno 2.054 koverte, odnosno toliki broj birača je overen da moće glasati na ovim izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)