POČINJE GRADNJA SOLARNE ELEKTRANE: Predstavnici Vlade Srpske i "Elektroprivrede RS" potpisali Ugovor o koncesiji

D. CURAĆ

20. 10. 2020. u 09:44

MINISTAR energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić i direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović potpisali su Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane "Trebinje jedan".

ПОЧИЊЕ ГРАДЊА СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Представници Владе Српске и Електропривреде РС потписали Уговор о концесији

Foto D. Curać

- Planirano je da ova solarna elektrana ima snagu 72,92 megavata i okvirne procenjene vrednosti je 100,75 miliona KM. Ministarstvo je uradilo strategiju razvoja energetike u RS, kojom je planirano da se u Srpskoj do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata, a jedan od njih je i solarni park na području grada Trebinja - istakao je Đokić.

Prema Đokićevim rečima, solarna elektrana do 2022. godine trebalo bi da bude na mreži, čime je i na taj način Vlada RS dala izuzetan doprinos i podršku razvoju Grada Trebinja.

PRVI NA BALKANU

DIREKTOR "Elektroprivrede" Luka Petrović kaže da je velika čast što će Republika Srpska iznedriti jedan ovakav projekat.

- Jedini i prvi ćemo biti na Balkanu koji smo pripremili ovakav obim solarne elektrane što nam je na ponos - rekao je Petrović.

Koncesioni ugovor zaključen je na period od 50 godina, što znači da će 50 godina Trebinje imati konstantne prihode od rada te elektrane, a pet miliona KM će ići u budžet RS. U "Elektroprivredi Srpske" ističu da je ovo preduzeće isključivo opredeljeno da gradi nove objekte iz obnovljivih izvora.

- Solarna elektrana "Trebinje jedan" je jedan od tih objekata, a to je peti značajni projekat ERS-a i Vlade Srpske kada su u pitanju obnovljivi izvori. Ova elektrana će imati velike benefite i po elektro-energetski sistem, proizvodiće godišnje 100 gigavat-časova električne energije. Solarna elektrana će zapošljavati određen broj ljudi, jer će morati da se napravi sistem održavanja budući da je njena površina više od 120 hektara na Zubačkom platou - naglasio je Petrović.

Prilikom potpisivanja Ugovora o koncesiji istakao je da je do sada urađen ekološki elaborat, studija uticaja na životnu sredinu, a u narednih šest meseci očekuje se građevinska dozvola i izrada modela za izgradnju kompletne solarne elektrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)