OPASNI VIRUS SE ŠIRI: Korona ušla i u škole u RS, nadležni apeluju - budite oprezni!

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 09. 2020. u 06:35

JEDNA učenica sedmog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" u Banjaluci i učenik Mašinske škole Prijedor pozitivni su na virus korona.

ОПАСНИ ВИРУС СЕ ШИРИ: Корона ушла и у школе у РС, надлежни апелују - будите опрезни!

Foto D.Pozderović

 Čim su saznali za pozitivne đake, iz pomenutih škola su odmah reagovali, pa su oni kao i grupe učenika sa kojima su bili u kontaktu poslani kući u izolaciju od 14 dana.

Pojavljivanje virusa korona u školama nije iznenađenje, ali iz institucija RS apeluju na roditelje da se ponašaju odgovorno i da ne šalju decu u školu ako neko od njih u kući ima virus.

Natalija Trivić, ministarka prosvete RS, kaže za "Novosti" da radi bezbednosti svih i u najboljem interesu očuvanja zdravlja u najširoj zajednici, moli sve roditelje da ne šalju u školu decu ukoliko su oni bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili ukoliko postoji i najmanja sumnja na zarazu na kovid 19, bilo da je reč o deci ili o samim roditeljima.

- Isti poziv se odnosi i na nastavnike koji imaju simptomatične tegobe. Takođe, i u onim slučajevima kada učenici ili roditelji čekaju rezultate testiranja na kovid 19, pozivamo ih na savesno postupanje i da ostanu kod kuće i u slučajevima kada je njihovo zdravstveno stanje dobro, sve dok ne dobiju rezultate testiranja - poručila je ministarka Trivić.

Ona kaže da sve učenike koji imaju određene zdravstvene tegobe, a posebno simptome akutne respiratorne infekcije, kao i njihove roditelje i nastavnike, pozivaju da se i u ovim slučajevima ophode savesno, ostanu kod kuće, da se jave nadležnom lekaru ili pedijatru i slušaju njihove upute, dok sve sumnje na zarazu ne budu otklonjene, a s jasnim ciljem očuvanja sopstvenog i zdravlja svih drugih iz neposrednog okruženja.

- Za sve je jednako važno da se pridržavaju svih preventivnih mera i preporuka Instituta za javno zdravstvo RS, kao što su redovno održavanje higijene ruku, redovno merenje temperature, i obavezno pred polazak u školu, poštovanje preporučenog razmaka u kontaktu sa drugim osobama, nošenja zaštitnih maski, kao i svih ostalih preporučenih mera - pojasnila je ministarka.

POZITIVNA I PROFESORKA

PROFESORKA iz Politehničke škole u Banjaluci pozitivna je na virus korona, potvrdila je Sanela Praštalo, direktorka te škole.

- Profesorka se nalazi u izolaciji, nastava se odvija nesmetano, i niko od učenika i ostalih naših profesora nije pozitivan na kovid 19 - kazala je Praštalo i istakla da zaražena profesorka od početka školske godine nije prisustvovala nastavi.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kaže da u svakom konkretnom slučaju treba procenjivati stepen rizika, što znači da li je dete i koliko bilo u kontaktu sa drugima, da li odeljenje ili pola odeljenja mora ići u izolaciju.

- Znači, to nije imperativna norma. U ovom slučaju u školi su procenili da treba, i postupili su u skladu sa procedurom i polovina odeljenja je 14 dana u izolaciji, škola je dezinfikovana, i radimo dalje - rekao je Radojičić.

On je ocenio da je školska godina "počela sasvim dobro, s obzirom na okolnosti, iako su odeljenja podeljena, a školski časovi skraćeni".

- Možemo reći da smo prilično zadovoljni prvom sedmicom - rekao je Radojičić i dodao da treba određeno vreme kako bi se sve ustalilo i kako bi svi ušli u novi režim rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a