BEZ DOGOVORA SINDIKATA I UPRAVE ELEKTROPRIVREDE RS: Radnici ne odustaju od štrajka

D.Curać

09. 12. 2023. u 06:00

PREDSTAVNICI radnika svih 11 preduzeća iz sastava "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) okupiće se 12. decembra u pet do 12 u Trebinju ispred upravne zgrade ERS.

БЕЗ ДОГОВОРА СИНДИКАТА И УПРАВЕ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ РС:   Радници не одустају од штрајка

D. Curać

Tako je odlučio Glavni odbor sindikata "Elektroprivrede RS" na vanrednoj sednici, na kojoj je zaključeno da nema odustajanja od jedinstvenog kolektivnog ugovora i zahteva za povećanje cene rada.

- Naša odluka je jedinstvo Sindikata radnika ERS i to niko ne može narušiti. Naš jedini cilj je očuvanje jedinstvenog kolektivnog ugovora ERS. Cilj je očuvanje preduzeća i zaštita prava 9.000 radnika. Borimo se za poboljšanje materijalnog statusa radnika, ali osnovni zadatak i prioritet je jedinstveni kolektivni ugovor - kaže Koraljka Kovačević Markov, predsednica Uprave sindikata radnika ERS.

Predsednik Sindikalnog odbora RiTE "Gacko" Željko Tepavčević istakao je da bi se protest mogao otkazati ukoliko se povuče jednostrani otkaz kolektivnog ugovora.

- Na protestu 12. decembra biće prisutan samo deo radnika, a onda idemo radikalnije. Nećemo dozvoliti potpisivanje 11 pojedinačnih kolektivnih ugovora i cepkanje koje je najlakši način da se podeli preduzeće - istakao je Tepavčević.

Prosečna primanja oko 1.000 evra

KAKO navodi generalni direktor ERS Luka Petrović, prosečna primanja u preduzećima koja čine taj holdinig iznose oko 1.000 evra, što je daleko više od proseka u Srpskoj.

- Prosečna primanja u 2022. u koja spadaju plate, regresi, topli obrok i druga davanja po kolektivnom ugovoru iznose 1.994 KM što je više od 1.000 evra. Očekuju se povećanja i u 2023. ali ćemo sve znati u februaru - istakao je Petrović.

S druge strane, direktori pojedinih preduzeća iz sastava "Elektroprivrede", poput Gordana Mišeljića iz "Hidroelektrana na Trebišnjici" i Dragana Čavića "Elektrokrajine", smatraju da su zahtevi sindikata neopravdani. Oni naglašavaju da su razgovori već vođeni u vezi sa posebnim kolektivnim ugovorima, ali sindikat nije bio zadovoljan tim rešenjima.

Čavić ističe i da oni nisu odgovorni za određivanje plata radnicima u distributivnim preduzećima, već to radi Regulatorna komisija za energetiku RS, i navode da povećanje plata, kako zahteva sindikat, može negativno uticati na poslovanje tih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)