HRVATSKA IZRUČILA JOŠILA: Osumnjičeni iz predmeta „Storidž“ odgovaraće pred pravosuđem BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 11. 2023. u 06:00

JOVAN Jošilo iz Banjaluke, osumnjičeni za organizovani kriminal u okviru predmeta "Storidž", izručen je BiH iz Hrvatske.

ХРВАТСКА ИЗРУЧИЛА ЈОШИЛА: Осумњичени из предмета „Сториџ“ одговараће пред правосуђем БиХ

Jovan Jošilo, Foto Nezavisne

Jošilo je izručen iz Hrvatske u kojoj je izdržavao kaznu za falsifikovanje dokumenata, nakon što je 5. jula prošle godine uhapšen na području Opatije sa lažnom ličnom kartom Republike Slovenije.

Njega su, zajedno sa još dve osobe, tada uhapsili policijski službenici PU Primorsko-goranske koji su ih zaustavili u "audiju A8", bugarskih registarskih oznaka. Posumnjalo se u verodostojnost dokumenata i ispostavilo se da iza lažnog slovenačkog identiteta stoji Jovan Jošilo za kojim je raspisana Interpolova poternica zbog organizovanog kriminala.

Istragu u tom predmetu vode Tužilaštvo BiH i Uprava za teški i organizovani kriminal MUP RS koji od 6. aprila 2022. tragaju za Jošilom.

Podsećanja radi, Jošilo je pobegao na dan kada je MUP Srpske krenuo u pretres njegovog stana i objekata koje je koristio.

Uz pomoć jataka umakao je tako što se sakrio u gepek automobila. Isti dan je zaustavljen u Nemili, u Zeničko-dobojskom kantonu, ali nije zadržan jer je policijskim službenicima dao na uvid lažni identifikacioni dokument Republike Slovenije, sa lažnim identitetom.

Proširena istraga

MUP RS je Tužilaštvu BiH prvobitno za akciju "Storidž" podneo izveštaj protiv 22 osobe, a kao glavna imena označeni su Dušan Lovrenović, njegov otac Milivoje Lovrenović, i Predrag Petković. Kasnije je istraga proširena i na Jovana Jošila, i još nekoliko njih među kojima je i Dalibor Railić Dugi, koji je optužen za naručivanje ubistva načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.

Inače, za Jošilom se traga u okviru akcije "Storidž" kojom je obuhvaćeno više osoba osumnjičenih za međunarodno krijumčarenje velikih količina marihuane, trgovinu oružjem i krijumčarenje ljudi. Predmet je realizovan zahvaljujući aplikacijama "Skaj" i "Anom" koju su osumnjičeni koristili za međusobnu komunikaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024