OLUJA "ODUVALA" KROV I POTKROVLJE: Strašne posledice nevremena u Gradišci

Невена Бунић
Nevena Bunić

02. 08. 2023. u 06:00

PORODIČNA kuća supružnika Željka i Živane Ajder iz sela Čelinovac kod Gradiške pretrpela je ogromnu štetu usred nevremena koje je zadesilo Krajinu prethodnih dana. "Superćelijska oluja" srušila im je krov i potkrovlje kuće, i samo pukom srećom nije bilo stradalih.

ОЛУЈА ОДУВАЛА КРОВ И ПОТКРОВЉЕ: Страшне последице невремена у Градишци

Foto: Novosti

Nevreme koje je nekoliko dana haralo Balkanom, ovaj bračni par pamtiće do kraja života. Domaćin Željko za "Novosti" je ispričao da je oluja, koja je nedavno pogodila Gradišku, napravila ogromnu štetu na njegovom imanju i kućama u okolnim selima.

- Tog dana sa suprugom sam bio kod tašte, pomagali smo u prekrivanju šupe. Kada smo se vratili kući, već se nebo zacrnelo. Ušli smo u kuću u prizemlje, i tada je počeo haos. Oluja praćena jakim vetrom, kišom i gradom počela je da tutnji. U jednom momentu čuli smo jaku buku - vetar je srušio krov i potrkovlje - ispričao je Željko.

Kako kaže, strah i užas koji su osetili u tom trenutku, ne mogu se opisati rečima. Nakon nekih pola sata oluja je utihnula, a prizori koji su videli kada su izašli napolje bili su strašni. Kuća je bila "obezglavljena", delovi krova i cigle potkrovlja rasuti po dvorištu.

Ovakvu oluju i nevreme, kaže Željko, ne pamti.

Šteta u selima Gradiške

GRADIŠKA sela Dragelji, Cimiroti, Cerovljani, Mašići, Romanovci, te Seferovci i Karajzovci krajem jula su pogođena nezapamćenim nevremenom, koje je rušilo stabla, nosilo krovove kuća, poravnalo kukuruze i žito.

Olujno nevreme napravilo je pravu katastrofu, brojna domaćinstva su tada ostala bez stuje i vode.

- Kuća je novije gradnje, i sve ono za šta smo vredno radili godinama, nestalo je u nekoliko minuta. Taman smo se bili skućili. Pored kuće i okolni pomoćni objekti su srušeni, kao i stabla voća - rekao je Željko.

Posle svake kiše dolazi sunce, kaže izreka. I ovaj slučaj je porvrdio da nedaće iz ljudi izvlače ono najbolje. Brojne komšije i rodbina Ajderovih priskočili su u pomoć.

- Kuća nije bila uslovna za stanovanje, tako da smo se na poziv komšije Bože Škrbe prvo smestili kod njega. Dosta komšija nam je pomoglo i u materijalnom smislu, jer smo već krenuli sa obnovom, koliko smo trenutno u mogućnosti. Brojna rodbina nam pomaže, zetovi, sestre, sestrići - kaže Željko i ističe da je svima njima neizmerno zahvalan na pomoći.

Službenici iz Gradske uprave Gradiška već su obišli sela u kojima je oluja ostavila štetu, pa tako i kuću Ajderovih.

Iako je teško proceniti štetu koja je nastala na srušenoj kući, verovatno se radi o desetinama hiljada maraka. Ukoliko neko želi da pomogne ovoj porodici, može da pozove broj +38765 803 074 i kontaktira sa Željkom Ajderom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)