PREDAVANJE POLICIJE U TREBINJSKOJ GIMNAZIJI: Kako prepoznati vršnjačko nasilje?

D.Curać

18. 03. 2023. u 11:43

POLICIJSKI službenici PU Trebinje završili su sa serijom predavanja za osam odeljenja Gimnazije "Jovan Dučić" u Trebinju, a razgovori su vođeni o vršnjačkom nasilju u stvarnom svetu.

ПРЕДАВАЊЕ ПОЛИЦИЈЕ У ТРЕБИЊСКОЈ ГИМНАЗИЈИ: Како препознати вршњачко насиље?

PU Trebinje

Pripadnici PU Trebinje objasnili su učenicima koji su oblici vršnjačkog nasilja, kako ih prepoznati, kako se zaštiti, kome se obratiti ukoliko se neko nađe u situaciji da ga neko od vršnjaka maltretira.

Takođe, tema koja se nastavlja na vršnjačko nasilje u stvarnom svetu, jeste vršnjačko nasilje u virtuelnom koje je mnogo opasnije.

S obzirom na to, da danas društvene mreže, razni formi, platforme, veb-sajtovi, zauzimaju veliki deo društvenog života mladih za očekivati je da se vršnjačko nasilje prenese i u digitalni oblik, ali sa velikom razlikom.

- Ta razlika se ogleda u činjenici da je virtuelno vršnjačko nasilje dosta teže roditeljima, nastavnicima, pedagozima, policijskim službenicima ispratiti i naći ko vrši vršnjačko nasilje. Činjenica je i da se tehnologija svaki dan unapređuje, dosta otežava aktivnosti koje su usmerene na smanjenje vršnjačkog nasilja - čulo se na predavanju.

OPREZ NA INTERNETU

SVI znaju da kada se nešto objavi na internetu, recimo na "Fejsbuku", više se ne može obrisati, pogotovo ukoliko je postavljeno na javni profil, gde nije ograničen pristup, naveli su u PU Trebinje. Dodaju da su svesni da dosta roditelja ne pridaje značaja šta njihova deca rade kada su na internetu.

Zbog tih razloga najvažnije da se mladi koji su, uslovno govoreći "prvi na udaru" obrazuju, da im se pokažu načini na koje mogu svoje fotografije, lične podatke i sve ostale informacije koje ostavljaju na društvenim mrežama zaštititi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave