ORIĆEVI KOLJAČI ZVERSKI UBIJALI I ŽENE I DECU! Tri decenije od masakra Srba srebreničkog sela Skelani

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 01. 2023. u 08:30

DANAS se navršava 30. godina od stravičnog zločina nad Srbima u srebreničkom selu Skelani i zaseocima.

ОРИЋЕВИ КОЉАЧИ ЗВЕРСКИ УБИЈАЛИ И ЖЕНЕ И ДЕЦУ! Три деценије од масакра Срба сребреничког села Скелани

Selo Skelani, Foto Bljesakinfo

U ranim jutarnjim časovima 16. januara 1993. godine horde zla Nasera Orića upale su u Skelane i pobile sve što je srpsko! U krvavom piru, koristeći noževe, puške, pištolje i snajpere, ubili su i masakrirali 69 srpskih civila, od toga petoro dece i 12 žena. U napadu je ranjeno 65 meštana, a od 30 zarobljenih, polovina nije preživela mučenja u srebreničkim kazamatima. Njih četvoro još se vode kao nestali.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić kaže za "Novosti" da ubistva srpskih civila - dece, žena i staraca u Skelanima pokazuju da su muslimanske snage imale jasnu genocidnu nameru.

- Taj napad su predvodili isti oni koji su samo devet dana ranije na pravoslavni Božić izvršili masovni pokolj meštana Kravice. I dok su sa zgarišta srpskih kuća, po svedočenju Ibrana Mustafića, muslimanski civili pljačkali Kravicu, krvavi pir je nastavljen u Skelanima - ističe Kojić.

Branimir Kojić, Foto M. Kojić

Most koji spaja Skelane i Bajinu Baštu trebalo je da bude most života, ali je za mnoge bio most smrti, jer su muslimani u obližnjoj šumi postavili snajpere i koga god su stigli da ubiju nisu časili časa.

- Na mostu je skončala Gordana Sekulić, pogođena u glavu dok je u naručju nosila mlađeg sina Đorđa. Tada su ubijeni i petogodišnji Aleksandar i njegov dvanaestogodišnji brat Radisav, dok je njihov brat Slaviša ranjen. Mnogo je takvih primera - kaže Kojić.

Ono što boli je, dodaje, da niko ni 30 godina kasnije nije osuđen za zločin koji se graniči za svirepošću životinja.

- Posebno nas boli odnos suda i tužilaštva, kao i zapadnih ambasada prema našim žrtvama. Činjenica da je američkom ambasadoru važnije da poseti prihvatilište za pse prilikom poslednje posete Srebrenici od obilaska Spomen-sobe u Skelanima za šta smo mu poslali pozivnicu. Prethodno je naravno posetio Memorijalni centar i poklonio se njihovim žrtvama - poručio je Kojić.

Parastos za žrtve, Foto RTRS

Dr Radomir Pavlović, autor knjige "Crne marame Srebrenice" i "Zbornika o stradanju Srba srebreničkog sreza od strane NDH", kaže da je zločin 1993. ponavljanje strašne sudbine Srba Skelana i srebreničkog kraja iz Drugog svetskog rata.

- U Drugom svetskom ratu u okolini Srebrenice nestalo je oko 6.400 Srba, dok je državna komisija izbrojala 2.262 ubijene srpske žrtve od strne ustaša. Od tog broja polovina su bile žene, deca i starci - ističe Pavlović.

STRAHOVITA TORTURA U LOGORU

ILIJA Ivanović iz sela Ćosići, koji je tog 16. janura 1993. ranjen u napadu muslimanskih snaga, a potom i zarobljen, kaže da je preživio strahovitu torturu u srebreničkim logorima u kojima je preminula polovina od 30 zarobljenih Srba.

- Popio sam više mokraće nego što sam pojeo hrane dok sam bio u logoru, a niko nije odgovarao za te zločine. To pokazuje kakvo je pravosuđe BiH - rekao je Ivanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana