"NISU ČULI" DA SU HRVATI ZLOČINCI, NITI DA SU UBIJANI SRBI! U Hrvatskoj više od polovine onih rođenih posle `90. o ratu zna vrlo malo

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

25. 12. 2022. u 07:33

ISTRAŽIVANjE u Hrvatskoj je pokazalo da više od pedeset odsto mladih rođenih posle devedesetih godina prošlog veka ne znaju za ubistvo Aleksandre Zec, proterivanje Srba posle "Oluje" i ostale ratne zločine.

НИСУ ЧУЛИ ДА СУ ХРВАТИ ЗЛОЧИНЦИ, НИТИ ДА СУ УБИЈАНИ СРБИ! У Хрватској више од половине оних рођених после `90. о рату зна врло мало

Foto: Arhiva Novosti

Svega trećina zna za mučenje Srba u zloglasnoj "Lori" u Splitu.

Inicijativa mladih za ljudska prava pripremila je istraživanje "Ratne devedesete iz perspektive mladih u Hrvatskoj", koje je pokazalo da mlađe generacije znaju o srpskim zločinima, ali ne i o hrvatskim. Čak svaki peti mladi čovek koji je učestvovao u istraživanju rekao je da nije čuo da su i Hrvati činili ratne zločine, dok svaki drugi zna da su Srbi bili umešani u zločine u Hrvatskoj. Gotovo niko od mladih ne zna za zločine Hrvata u BiH. Negiranje zločina hrvatskih snaga većinom prihvataju bolje obrazovani mladi ljudi.

Iako se u Hrvatskoj dosta pisalo o slučaju porodice Zec, svaki drugi mladi čovek ne zna što se uopšte događalo na Trešnjevki gde je ubijen otac devojčice Aleksandre i na Sljemenu, gde su ubijeni ona i njena majka. Manje od 50 odsto ispitanih zna da je bilo zločina posle "Oluje", a još manje zna za zločine u Medačkom džepu i Ahmićima.

Gotovo niko ne zna ni protagoniste među Hrvatima koji su zagovarali mirno rešenje devedesetih godina, a većina nije čula ni za Milana Levara, svedoka zločina nad Srbima u Lici. Nema mnogo ni mladih koji su čuli za ratnog zločinca Tomislava Merčepa, niti znaju ko je bio Slobodan Praljak, koji se ubio na suđenju u Hagu. A među onima koji su, ipak, čuli za Merčepa svaki drugi nema jasan stav da li je reč o ratnom zločincu.

Ilustracija V. N.

Mladi u Hrvatskoj ne podržavaju da se onima koji su umešani u ratne zločine iskazuju počasti, niti da se oslikavaju na muralima, dok 64 odsto njih smatra da treba zabraniti i ustaški pozdrav "Za dom spremni". Ništa nisu blagonakloniji ni prema pozdravu "Smrt fašizmu, sloboda narodu", a mnogi mladi misle da je došlo vreme da se javnost okrene drugim temama, a ne ratnim zločincima i zločinima koji su počinjeni devedesetih godina.

GOTOVINA I MERČEP HEROJI

GOTOVO 85 odsto mladih smatra da treba suditi ratnim zločincima, bilo sa hrvatske ili srpske strane, ali skoro svi ispitani smatraju da je general Ante Gotovina bio heroj, a ne zločinac. Čak 33 odsto ispitanih smatra i da je Merčep heroj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)