UBIJENE SU DESETINE HILJADA SRBA: Izložba Kozara 1942. u Zrenjaninu, posvećena žrtvama nemačko-hrvatskih zločinaca (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

16. 12. 2022. u 20:41

POVODOM obeležavanja osamdeset godina nemačko-hrvatskih masovnih ratnih zločina počinjenih nad desetinama hiljada Srba u oblasti Kozare i Potkozarja Muzej žrtava genocida, u saradnji sa Memorijalnim muzejom na Mrakovici, priređuje izložbu pod nazivom Kozara 1942. u četvrtak 22. decembra u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu.

УБИЈЕНЕ СУ ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА СРБА: Изложба Козара 1942. у Зрењанину, посвећена жртвама немачко-хрватских злочинаца (ФОТО)

Muzej Zrenjanin

Autori izložbe su istoričari doktorand Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida, Marina Ljubičić Bogunović, viša kustoskinja Memorijalnog muzeja na Mrakovici i Boris Radaković, kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici. Autor postavke je dr Nikola Radosavljević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.

Postavku upotpunjuju dve publikacije, dvojezični srpsko-engleski katalog izložbe i zbornik izabranih svedočanstava i arhivalija o kozaračkoj epopeji pod naslovom ,,Kozara 1942. godine Odabrana svedočanstva i dokumenti.

Na izložbi su, pored ostalog, po prvi put od okončanja Drugog svetskog rata predstavljeni pojedini eksponati, kao i autentični audio-video zapisi tragičnih događaja na Kozari, tzv. slikopisi NDH.

Izložba će trajati do sredine janura 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)