DVE DECENIJE OD SMRTI JUNAKA SA MAJEVICE: Ugljevik ne zaboravlja Mandu - velikog borca za slobodu srpskog naroda (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

28. 12. 2022. u 15:35

U UGLjEVIKU je, služenjem parastosa i polaganjem venaca ispred spomen-biste obeleženo 20 godina od smrti Mitra Maksimovića Mande, ratnog komandanta jedinice “Mandini lavovi”, nekadašnjeg predsednika Skupštine opštine Ugljevik, Fudbalskog kluba “Rudar” i lokalne boračke organizacije.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СМРТИ ЈУНАКА СА МАЈЕВИЦЕ: Угљевик не заборавља Манду - великог борца за слободу српског народа (ФОТО)

Foto:V.Mitrić

Porodica Maksimović, sa saborcima, predstavnicima opštinske vlasti, prijateljima i sugrađanima položili su cveće i odali počast vojvodi Mandi. Dušan Maksimović, sin vojvode Mande, zahvalio se svima koji neguju sećanje na lik i delo ovog srpskog junaka.

- Veliki broj okupljenjih poštovalaca lika i dela vojvode Mande je pokazatelj da nikada neće biti zaboravljen - rekao je Maksimović, koji se posebno zahvalio učesnicima memorijalnog krosa, koji su trčali od mesta pogibije vojvode Mande u Dvorovima do spomen-biste u Ugljeviku. - Bilo je 25 učesnika koji sup o hladnom vremenu i kiši pomogli da održimo sedmi po redu kros.

Sa brojnim sugrađanima i gostima iz Srbije parastosu je prisustvovao načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je za vojvodu Mandu rekao da je bio veliki humanista i patriota. Perić je istakao da Ugljevik njeguje sećanje na ovog div junaka koji je upamćen kao veliki borac za slobodu srpskog naroda.

- Vojvoda Mando je bio i sportski radnik ali i čovek posvećen Srpskoj pravoslavnoj crkvi i humanitarnom radu. Ugljevičani mu odaju poštovanje i zahvalni su mu za sve što je činio za srpski narod i svoj kraj - rekao je Perić.

Vojvoda Mitar Maksimović Mando odlikovan je ordenom Miloša Obilića za zasluge u odbrani Republike Srpske. Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.

BONUS VIDEO - PRVA IZJAVA NIKOLE NEDELjKOVIĆA: Bio sam u zatvoru samo zato što sam Srbin

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)