NEKRETNINE POSKUPELE ZA 20 ODSTO: Veliki udar na privredu RS

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 12. 2021. u 17:03

POSKUPLjENjE repromaterijala i raznih sirovina u svetu koje traje već godinu dovelo je i do skoka cena u mnogim granama privrede Republike Srpske.

НЕКРЕТНИНЕ ПОСКУПЕЛЕ ЗА 20 ОДСТО: Велики удар на привреду РС

Foto Novosti

Na terenu taj skok cena sirovine najviše se osetio u građevinarstvu. Tako su cene stanova širom Srpske veće za 20 odsto u odnosu na početak godine, kažu sagovornici "Novosti".

Prema njihovim rečima, na takav trend je uticala povećana cena gvožđa i čeličnih materijala za 30 do 40 odsto kao i veća cena cigle i cementa. Rekorder u skoku cene u građevinarstvu je stiropor koji je poskupeo čak za 300 odsto. Problem investitorima u građevinarstvu je, kako kažu, i konstantno pomeranje rokova isporuke repromaterijala i raznih sirovina jer dok se pomeraju rokovi rastu i njihove cene, a zgrade se, kako kažu investitori, uveliko grade.

Saša Kondić, vlasnik firme "Hidroenergo", kaže da se zbog velikog rasta cena materijala za građenje prosto moralo dogoditi i uvećanje cene kvadrata stanova.

- Gradnja stambenih jedinica je, u proseku, skuplja za oko 20 odsto i tu je uračunato i poskupljenje radne snage. Taj rast troškova gradnje se prelio na cenu prodaje stanova, koji su sada skuplji za taj procenat. Mada, kako vrednost repromaterijala konstantno skače, cena stanova u prodaji još uvek ne pokriva to poskupljenje i definitivno će još rasti - kaže Kondić i dodaje da su na području Banjaluke već formirane nove cene kvadrata, koje se kreću od 2.500 do 4.500 KM.

Pero Ćorić, Foto S. M.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS pojašnjava da su privrednici pod velikim udarom jer cena repromaterijala svaki danom je sve veća i nema načina da se obuzda.

- Planiranje poslovanja za narednu godinu je veoma teško, jer se prosto ne zna kakve će cene biti. Najjači udar je na građevinarsto, metalsku i prehrambenu industriju jer cene sirovina konstantno rastu. Naši privrednici moraju nabaviti veću količinu repromaterijala baš zbog kašnjenja isporuka, ali za to im je potrebna i znatno veća količina novca nego što su planirali. Zbog toga se ide u kredite koji nisu povoljni, a sve kako bi se obezbedilo da proizvodnja ne stoji - ističe Ćorić.

Nemanja Vasić, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH kaže da je procena kako će cena raznih sirovina sigurno rasti do aprila naredne godine, tako da privrednicima sledi teži period.

- Nažalost, rast cena će se odraziti od građevinarstva do prehrambene industrije.

Foto Grad Banjaluka

Rešenje za naše privrednike bilo bi da imamo robne rezerve preko kojih bi se mogao obuzdati rast cena na terenu. Ali, nažalost, nijedan nivo vlasti ne vodi računa o tom pitanju pa zbog toga ne možemo kao Srbija pustiti na tržište dovoljnu količinu nafte ili prehrambenih proizvoda i sprečiti divljanje cena - objašnjava Vasić.

BEZ DOBITI

PERO Ćorić ističe da se zbog povećanja cene repromaterijala smanjuje dobit privrednika a koji bi trebalo da taj novac ulažu u razvoj proizvodnje.

- Biće sve manje ulaganja u nova postrojenja i modernizaciju posla, a to znači i manju produktivnost - pojasnio je Ćorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri