ALEN ŠERANIĆ RAZGOVARAO SA DIREKTORIMA BOLNICA: Dopremanje kiseonika se ne sme dovesti u pitanje

S. M.

12. 10. 2021. u 18:56

DIREKTORI bolnica u Republici Srpskoj saglasni su da se ne sme dovesti u pitanje dopremanje kiseonika u bolnice koji je dokazane bezbednosti, kvaliteta i koncentracije koja odgovara leku, jer bi u suprotnom bilo ugroženo zdravlje i životi pacijenata.

АЛЕН ШЕРАНИЋ РАЗГОВАРАО СА ДИРЕКТОРИМА БОЛНИЦА: Допремање кисеоника се не сме довести у питање

Foto Z. Jovanović

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima održao je danas u Banjaluci sastanak sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj, s ciljem sagledavanja aktuelnih informacija i nalaženja potencijalnih modela za prevazilaženje problema sa snabdevanjem kiseonikom sa kojima su suočene zdravstvene ustanove.

Šeranić je direktore zdravstvenih ustanova informisao da je na nedavno održanom sastanku ministarske konferencije u oblasti zdravstva, na kojoj su učestvovali i predstavnici Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH, predloženo da se donese privremeno rešenje u aktuelnoj situaciji, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Foto Vlada RS

Sastanak ministra Šeranića i direktora bolnica

Privremeno rešenje podrazumeva da se po modelu Srbije sačini rezervna opcija kojom bi se omogućilo da se snabdevanje kiseonikom, koji je odgovarajućeg kvaliteta i bezbednosti shodno potvrđenim laboratorijskim nalazima, obezbedi za tri meseca, a kako bi mogle da budu završene administrativne procedure za nabavku i dopremanje medicinskog kiseonika u zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Ministar i rukovodioci bolnica su istakli i da izlazak u javnost pojedinaca sa neproverenim informacijama, u kojima predlažu navodna instant rešenja, dodatno zbunjuje i obmanjuje javnost.

– Upozoravamo da oni koji to rade ne raspolažu objektivnim informacijama sa terena i o radu zdravstvenih ustanova, što i sami priznaju, ali ih to ne sprečava da namerno insinuiraju da u zdravstvenom sistemu Republike Srpske nema volje za rešavanje problema nesmetanog dopremanja kiseonika, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su naglasili da je proteklih dana akreditovana laboratorija izvršila kontrolu kvaliteta kiseonika u većini zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa u RS, a dobijeni nalazi su dokazali da je kvalitet kiseonika koji se koristi za lečenje pacijenata i bolji nego što je propisano za lek.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, u saradnji sa rukovodiocima bolnica, nastaviće da svakodnevno ulaže napore kako bi bile obezbeđene potrebne količine kiseonika zdravstvenim ustanovama, a u najboljem interesu pacijenata.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati