KRST IZ DONJE GRADINE NOSE U NORVEŠKU: Obeležje za 33 srpske dece stradale u logorima u Skandinaviji

J. Stojković

27. 06. 2023. u 15:05

NA inicijativu potomaka srpske dece stradale u logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata, Branka Dimovića Dimeskog, književnika sa Kosova i Metohije, i dr Johanesa Solberga, teologa iz Norveške, izrađen je "Časni krst" koji će iz Spomen-područja Donja Gradina krenuti put ove skandinavske zemlje i biće postavljen u spomen-parku u Trondhajmu, na Vidovdan.

КРСТ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ НОСЕ У НОРВЕШКУ: Обележје за 33 српске деце страдале у логорима у Скандинавији

Foto: Privatna arhiva

Na groblju u ovom gradu počivaju srpski logoraši umoreni u norveškim logorima, a među njima i stradala srpska deca, o čijoj sudbini se snima dokumentarni film "33 anđela" u norveško-srpskoj produkciji. Ekipa filma snimiće u Donjoj Gradini i ovo svojevrsno odavanje pošte stradaloj deci i postavljenje "Časnog krsta" u Norveškoj.

Branko Dimović naglašava da je posle 80 godina od stradanja srpske dece vrlo važno da se očuva sećanje na njih i da se ispravi nepravda, jer još ne postoji nijedno spomen-obeležje toj nevino stradaloj srpskoj deci:

Foto: Privatna arhiva

- Ovaj krst ima mnogo veću vrednost od eventualnih skupih spomenika i postamenata. Od drveta je, ručno je izrađen i što je najvažnije juče je osveštan u crkvi u Drakseniću kod Kozarske Dubice.

Naši sagovornici tvrde da su u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata najveći broj stradalih zapravo bili Srbi.

- Sa time se slažu i srpski i norveški istoričari, a mi danas nemamo nijedan spomenik sa jasnim obeležjem koji ukazuje na ovu činjenicu - priča Dimović. - Zato je nošenje ovog krsta iz stradalnog područja Kozare i Potkozarja na drugo mesto gde je umoreno mnogo naših sunarodnika, istorijski trenutak i vrlo bitan korak ka ispravljanju velike nepravde kada govorimo o stradanju srpskog naroda u nacističkim logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata.

Foto: Privatna arhiva

Ovo će biti i prilika za potomke stradalih Srba da ubuduće, a neki od njih i prvi put posle 80 godina, dođu u Norvešku i posete mesta gde se nalaze seni njihovih predaka.

Panel i svedočanstva u Gradiški

U GRADIŠKI, gde ovih dana ekipa dokumentarnog filma "33 anđela" snima dragocena svedočanstva i materijal, biće održan i kulturni panel na kome će govoriti direktor projekta "33 anđela" Branko Dimović, reditelj Goran Vukčević, saradnik na scenariju Milka Kajganić, istoričar Knut Flovik Toresen i teolog dr Johanes Solberg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave