TAJNA SAVRŠENE PALENTE: Ukusan i brz obrok
PALENTA je jedno od najstarijih i najomiljenijih jela na Balkanu, poznata po svojoj jednostavnosti, hranljivosti i svestranosti.
Foto Shutterstock
Palenta može biti idealan prilog uz meso, povrće ili sireve, a njen ukusan recept postaće vam omiljen.
Sastojci za palentu:
1 šolja kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
3 šolje vode
1 ravna kašičica soli
1 kašika domaćeg maslaca ili masti (po izboru)
100 g mladog sira (ili sitnog sira)
1 kašika kisele pavlake ili kajmaka
Po želji: par kapi maslinovog ulja i malo svežeg peršuna
Priprema palente:
Prokuvajte vodu sa solju. Kada počne da ključa, lagano sipajte kukuruzno brašno u tankom mlazu, neprestano mešajući varjačom.
Kuvajte na tihoj vatri oko 10 do 15 minuta, dok se palenta ne zgusne i postane glatka. Po potrebi dolijte još malo vode. Kada je gotova, umešajte kašiku maslaca ili masti, i dobro promešajte dok se ne istopi i ne ujednači tekstura.
Sipajte palentu u dubok tanjir, preko nje izmrvite sir, stavite pavlaku ili kajmak, i sve prelijte sa par kapi maslinovog ulja.
(Ona)
BONUS VIDEO - ŠAMPIONI U FOKUSU: Strahinja Trivković diplomata znanja i sporta
BLUMBERG NAJAVLjUJE NOVA OTKRIĆA: Zelenski je možda umešan u korupcionašku aferu koja trese Ukrajinu
PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski mogao bi biti umešan u veliki korupcionaški skandal u energetskom sektoru, preneo je američki magazin Blumberg, pozivajući se na izvore u antikorupcionim institucijama.
12. 11. 2025. u 11:04
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
Hrvat čistio bunar - zbog onog što je pronašao, momentalno ZVAO POLICIJU
POLICIJSKA uprava Požeško-slavonske županije u Hrvatskoj imala je dvostruku intervenciju u subotu, nakon što su građani u dva navrata pronašli veću količinu eksplozivnih sredstava.
09. 11. 2025. u 13:28
Komentari (0)