KIJEV SPREMAN ZA NAPAD: Situacija sve gora, povećava se broj udar na Donbas

Novosti online

07. 04. 2021. u 12:39

КИЈЕВ СПРЕМАН ЗА НАПАД: Ситуација све гора, повећава се број удар на Донбас

Foto: Depositphotos/Printscreen

SITUACIJA na kontakt-liniji u Donbasu i dalje je izuzetno nemirna i pogoršava se, rekao je lider samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin.

- Situacija na kontakt-liniji ostaje, nažalost, krajnje nemirna, postaje sve napetija, menja se na gore. Broj napada se povećava. Juče smo bili svedoci da se novi krug eskalacije intenzivirao - rekao je Pušilin, precizirajući da se broj napada gotovo udvostručio od početka godine u poređenju sa poslednjim kvartalom prošle godine.

Takođe je ukazao na gomilanje tehnike i ljudstva ukrajinskih snaga kod kontakt-linije u Donbasu.

- Ta količina tehnike i broj vojnika koji su koncentrisani na kontakt-liniji govore da je Ukrajina sada spremna za vojne operacije velikih razmera - precizirao je Pušilin.

Istovremeno je naglasio da je DNR spremna za bilo kakav razvoj situacije.

- Da li će biti dovoljno odlučni, svesni da će to biti propast za celu Ukrajine, teško je reći. Ukrajinu podstiču zapadne zemlje - konstatovao je on.

Takođe, Pušilin smatra da sada nema potrebe za opštom mobilizacijom u DNR, jer postoji dovoljno aktivnih vojnih i paravojnih formacija za izvršavanje zadataka i reagovanje na promenu situacije.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio da je reakcija Sjedinjenih Američkih Država i Zapada na ponašanje Kijeva u Donbasu razočaravajuća. On je optužio Kijev da krši sve sporazume o Donbasu.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)