GENI UTIČU NA OBLIK ZARAZE: Istraživanje italijanskih naučnika na uzorku od 700 hiljada podataka

Tanjug

30. 03. 2021. u 12:25

NEKE genetske predispozicije su “krive” što deo obolelih od kovid-19 razvije teške oblike zaraze, potvrdilo je istraživanje italijanskih naučnika, čije rezultate objavljuje novina namenjena medicisnkom osoblju “Popular Sajens”.

ГЕНИ УТИЧУ НА ОБЛИК ЗАРАЗЕ: Истраживање италијанских научника на узорку од 700 хиљада података

FOTO: Depositphotos

Naučnici su istraživanje bazirali na uzorku od milion i 700 hiljada podataka koji su pohranjeni u međunarodnom centru “Kovid-19 host inišitiv” (Covid-19 Host Genetics Initiative), a čiji deo čine 143 istraživačka centra iz celoga sveta.

Među ispitanim uzorcima su i oni od 7.000 osoba koje su razvile teške oblike infekcije korona virusom.

Značaj ovog istraživanja je u tome što će naučnicima i medicinskom osoblju omogućiti da predvide tok bolesti zaraženih i da u skladu s tim preduzmu mere ili prepišu lečenje.

Ranija istraživanja su potvrdila da muškarci, druge bolesti od kojih pacijenti boluju, i stariji pacijenti više i lakše obolevaju od težih oblika kovid-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu