TURSKA CRTA NOVE GRANICE: Erdogan preti komadanjem članice EU i UN

Novosti online

27. 10. 2020. u 19:28

ТУРСКА ЦРТА НОВЕ ГРАНИЦЕ: Ердоган прети комадањем чланице ЕУ и УН

Foto: EPA

ERDOGANOV zahtev o "dve države na Kipru" deo je borbe za prevlast u istočnom Mediteranu, ali se uklapa i u njegovu ulogu zaštitnika muslimana u celom svetu.

On zapravo pokušava da privuče glasove nacionalista za izbore koji se održavaju za dve godine, kaže za Sputnjik Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga iz Grčke i Turske.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je vreme da se razgovara o realnom predlogu rešenja "dve države" na podeljenom Kipru. On smatra da tekući razgovori nisu održivi i da se, kako je rekao, ne može postići rezultat nakon pregovaračkog procesa koji traje više od pola veka.

NA ERDOGANOV RED DOŠLA I DVA KIPRA

Lalić kaže za Sputnjik da se ovaj potez mogao očekivati neposredno nakon predsedničkih izbora na severu Kipra, gde su tamošnji Turci proglasili svoju državu. Na izborima je pobedio Ersin Tatar, dosadašnji premijer koji je veoma blizak Erdoganu i Vladi u Ankari.

-Erdogan je zapravo uspeo da eliminište dosadašnjeg predsednika Mustafu Akindžija, koji se zalagao za korektan odnos sa Ankarom i nije aminovao sve što mu Erdogan kaže. Turski predsednik zapravo pokušava da iscta nove granice, iako se tome protive i priobalne zemlje, ne samo Republika Kipar, koja je članica Evropske unije i Ujedinjenih nacija, već i Izrael, Egipat i Grčka- objašnjava Lalić.

Foto: EPA

Redžep Tajip Erdogan

PODELA NA MEDITERANU

On podseća da je Erdogan prošle godine uspeo da napravi podelu u Mediteranu sa Libijom, odnosno vladom u Tripoliju, ali je Kipar veliki problem, zato što Turci tamo nemaju svoju državu.

Turska je neposredno pre Erdoganove izjave o "dve države na Kipru" potvrdila da će do 4. novembra nastaviti sa seizmološkim istraživanjima fosilnih goriva u spornim vodama istočnog Mediterana i tako dodatno zagrejala tenzije u regionu.

Vojislav Lalić kaže da se ovaj potez savršeno uklapa i u Erdoganove pokušaje da se nametne kao čovek koji je zaštitnik muslimana, njihov predvodnik svuda u svetu.

-To je pokazao, ne samo na Kipru, već i u Nagorno - Karabahu, u Kini, na Balkanu, tako da ovaj njegov potez zaista nije došao slučajno. Biće posebno zanimljivo gledati kako će se prema ovom predlogu postaviti Evropska unija i Ujedinjene Nacije- kaže ovaj spoljnopolitički komentator i dodaje da veruje da će izjava sigurno naići na kritike u Briselu i Njujorku.

POLA VEKA PREGOVORA

Pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra, koji je podeljen 1974. godine posle turske intervencije, vode se već decenijama, ali nisu mnogo odmakli od početka.

Poslednji pregovori su prekinuti pre dve godine, jer je grčka strana tražila da Turska povuče svoju vojsku sa severa Kipra, oko 35 hiljada vojnika, što je Erdogan odbacio.

Lalić samtra da njegove poteze treba sagledavati u širem okviru, jer se u poslednje vreme suočava sa problemima u zemlji. Na prošlogodišnjim lokalnim izborima je izgubio vodeće gradove, Istanbul, Ankaru i Izmir, što mu je teško palo, jer je i sam uoči izbora rekao da onaj ko pobedi u Istanbulu, vlada Turskom.

IZLET U VAROŠU

-Erdogan se u međuvremenu suočio i sa opozicijom u sopstvenim redovima, što ranije nije bio slučaj. Dva poznata disidenta, uključujući i premijera Davutoglua, su ga napustili i osnovali svoje stranke. On na ovaj način zapravo pokušava da privuče glasove nacionalista za izbore koji se održavaju za dve godine. Opozicija pokušava da se izbori za raspisivanje vanrednih izbora, koje će Erdogan sigurno pokušavati da odloži, jer mu sadašnja situacija ne ide na ruku.

Ranije ovog meseca, Severni Kipar je delimično otvorio grad Varošu, napušteno odmaralište ograđeno "na ničijoj zemlji" nakon turske invazije 1974. godine. Potez su kritikovale Sjedinjene Američke Države, Grčka i kiparski Grci.

Erdogan, koji je rekao da će posetiti Severni Kipar 15. novembra, izjavio je da želi da ide na izlet u Varošu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Prellee

27.10.2020. 20:34

Sultan - osvajac I sa Bosfora se namece sa svojom idejom, vizijom buducnosti i konkretnim akcijama-provokacijama.Danas otima ono sto moze, sutra ce biti garant kasno.