PARIZ I ANKARA OPET U KLINČU: Diplomatski odnosi između Pariza i Ankare drugi put ove godine došli su do tačke političkog "belog usijanja"

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

25. 10. 2020. u 22:18

DIPLOMATSKI odnosi između Pariza i Ankare došli su do tačke usijanja. Najnovija poruka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana njegovom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da treba da se leči i da pregleda sopstveno mentalno stanje zbog njegovog odnosa prema muslimanima u svojoj zemlji, zategla je ionako narušene odnose između država. Pariz je, povodom ove Erdoganove poruke ekspresno povukao na konsultacije svog ambasadora iz glavnog grada Turske.

ПАРИЗ И АНКАРА ОПЕТ У КЛИНЧУ: Дипломатски односи између Париза и Анкаре други пут ове године дошли су до тачке политичког белог усијања

Erdogan i Makron / Foto Tanjuug-AP

Erdogan je u petak, obraćajući se preko TV ekrana, rekao i sledeće:

- Sve što može da se kaže o šefu države koji se na ovaj način odnosi prema milionima članova različitih verskih zajednica je da prvo treba da ide da pregleda mentalno zdravlje.

Turski predsednik je takođe postavio pitanje kakav to problem Makron ima sa islamom i muslimanima i predvideo mu da će da izgubi sledeće predsedničke izbore.

Erdogan u svojim porukama cilja najnovije akcije francuskih vlasti u borbi protiv radikalnih vidova islama. Pre dve nedelje kritikovao je izjave francuskog predsednika o islamskom separatizmu rekavši da je reč o nepoštovanju i provokaciji. Francuska vlada bi početkom decembra trebalo da predstavi predlog novog zakona o separatizmu gde se naročito propisuju mere protiv "političkog islamizma". Namera je da se na ovaj način ojačaju republikanske vrednosti.

Mediji u Parizu ističu da ovaj predlog zakona sadrži više tačaka koje bi mogle da izazovu tenzije s Turskom, kao što su ojačana kontrola finansiranja francuskih džamija ili zabrana školovanja imama u inostranstvu. Navode i da je popularnost Erdogana u ispitivanju javnog mnjenja u padu i da na ovaj način pokušava da pridobije deo biračkog tela.

Najnovije izjave Erdogana u Parizu su ocenili kao neprihvatljive.

- Uvrede i nepristojnost nisu način. Zahtevamo od Erdogana da promeni tok svoje politike koja je opasna iz svakog ugla. Nećemo ulaziti u beskorisnu polemiku i ne prihvatamo vređanje - poručili su iz Jeliseja.

U francuskoj predsedničkoj palati primetili su i veoma ofanzivne Erdoganove deklaracije poslednjih dana, poput one o pozivu na bojkot francuskih proizvoda. Istaknuto je i da su izostali saučešće i podrška turskog predsednika posle stradanja nastavnika Samijela Patija, kome je u islamističkom atentatu nedavno odrubljena glava. Francuzima naročito smetaju najnovije kritike iz Ankare, neposredno posle ovog mučnog ubistva.

VEĆ VIĐENO ZAOŠTRAVANjE

DO ozbiljnih tenizija došlo je u junu, kada je Pariz optužio tursku fregatu da je tri puta radarskim osvetljavanjem označila kao cilj francuski brod "Kurbe", koji je u blizini Libije vršio inspekciju ilegalne trgovine oružjem, što se u NATO, čiji su obe zemlje članovi, smatra neprijateljskim činom. Makron je tom prilikom poručio da ova situacija u kojoj se našao francuski brod predstavlja "najbolji primer" za njegove prošlogodišnje reči o "kliničkoj smrti NATO". Posle te izjave Erdogan je uzvratio Makronu da se on nalazi u stanju "kliničke smrti"! Zbog toga je Pariz tada takođe povukao ambasadora iz Ankare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?