ITALIJA POČINJE SA EKSPERIMENTIMA: Majka dvoje dece primila vakcinu protiv korone, a evo kako se oseća

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

25. 08. 2020. u 16:29

VAKCINU je istraživao i realizovao u potpunosti italijanski tim stručnjaka, patentirala je italijanska biotehnološka kompanija "Rei Thera" iz Rima, a eksperimentalni test je započet u čuvenom Institutu za Infektivne bolesti "Spalancani" u Rimu.

ИТАЛИЈА ПОЧИЊЕ СА ЕКСПЕРИМЕНТИМА: Мајка двоје деце примила вакцину против короне, а ево како се осећа

KP.RU

Jedna pedeseotogišnja žena prvi je dobrovoljac koji je u bolnici Spalancani primila vakciju, majka dvoje dece, često zbog posla treba da putuje u inostranstvo, oseća se dobro, nema kolateralnih efekata, a u osam poseta bolnici biće praćeni efekti razvoja antitela.

Vratila se kući nakon četiri sata osmatranja u bolnici, kaže da se oseća dobro, da je srećna i ponosna što može da pomogne drugima a odluku da se javi kao prva donela jer je gledala kako umire njoj draga osoba od Kovida. Efekti vakcine u organizmu pratiće se narednih 12 sedmica da bi se došlo do odgovora o razvoju antitela i imuniteta.

U prvoj fazi biće testirano ukupno 90 dobrovoljaca, polovina od njihi ima između 18 i 55 godina, druga polovina iznad 65 godina, svi su izabrani između 7.000 kandidata koi su se sami ponudili. Naredna dva pacijenta biće vakcinisana već sutra, potom ako se ne pokažu kolateralni efekti prelazi se na sledećih troje koji će primiti jednu jaču dozu i tako će se ići napred u narednih 24 sedmice u prvoj fazi. Deo eksperimentalne primene vakcine biće osim u Rimu sprovedeno i u Centru za istraživanje u klinici "Rosi" u Veroni.

Druga i treća faza se premešta u inostranstvo, na mnogo većem broju dobrovoljaca, u zemlje gde je virus mnogo rašireniji kao što su Brazil i Meksiko. Ako sve prođe dobro na proleće će vakcina biti komercijalizovana.

Naučni direktor Instituta Spalancani Đuzepe Ipolito podvlači "da se Italija ne nalazi u ratu za vakcinu kao protagonista i ne da bi bila prva već da bi uvela zemlju u sistem pariteta da ne bi postala rob drugih". Za realizaciju ove vakcije Italija je stavila na raspolaganje 8 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)