NATO JAČA BORBENE GRUPE: Alijanska povećava broj vojnika se povećava sa 1.000 na 4.000 u svakoj jedinici!

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 21:06

DVE godine pošto je na samitu NATO pakta u Madridu, prvi sastanak NATO posle ruskog napada na Ukrajinu, kada je doneta odluka o jačanju borbenih grupa na istoku Evrope, Severnoatalnska alijansa je krenula u realizaciju ovog plana.

НАТО ЈАЧА БОРБЕНЕ ГРУПЕ: Алијанска повећава број војника се повећава са 1.000 на 4.000 у свакој јединици!

NATO Foto AP

Cela 2024. godine NATO će početi da pojačava broj vojnika na svom Istočnom krilu od Baltika do rumunsko-ukrajinske granice.

Borbene grupe koje su sad na bataljonskom nivou i brojnom stanju od 1.000-1.500 vojnika biće povećane na nivo brigade jačine 3.000 -4.000 vojnika.

Ukupno NATO na prostoru istoka Evrope ima 8 borbenih grupa koje će zbirno imati 30.000 vojnika, svaka borbena grupa imaće tenkove, borbena vozila pešadije, oklopna vozila točkaše, artiljeriju, ali i zalihe vojne opreme za kontinuiranu borbu do 7 dana dok ne stigne vojna pomoć i pojačanja.

Najdužu granicu sa Rusijom koju ima Finska u dužini od 1.340 km braniće Finska armija zajedno sa jednicama iz Skandinavije i SAD i to će biti jedina zna bez brobenih grupa, jer će fokus kompletne finske armije biti obrana granice.

NATO je poslednjih par godina od kada se pojačala tenzija sa Rusijom na istočnim granicama, a pre ruske invazije formirao multinacionalne borbene grupe u nekoliko zemalja članica u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i baltičkim državama Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Ovim snagama osim kopnene komponente pridružene su i mornaričke snage i avijacija od Baltičkog do Crnog mora. Kada je krenuo rat u Ukrajini, Severnoatlanska alijansa aktivirala je odbrambene planove.

Tad su Snage za brzo reagovanje povećane na 40.000 vojnika kojima podršku pruža 140 površinskih i podvodnih ratnih brodova i 100.000 američkih vojnika čija glavnina snaga je razmeštena trenutno u Poljskoj, Nemčakoj, Rumuniji i na jugu u Grčkoj baza Aleksandropulis na Egejskom moru koja je postala ključna baza za snabdevanje američkih baza u Rumuniji.

Foto Tanjug/AP

NATO alijansa je tri godine posle ruske aneksije Krima 2014. formirala četri multinacionalne borbene grupe, bataljonskog nivoa na Baltiku u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj. Ove borbene grupe predvođene su bile kontingentima iz Velike Britanije, Kanade, Nemačke i Sjedinjenih Država. Cilj grupa bio je manevar i spremnost za odbranu, kao i da potvrde transatlansku povezanost i spremnost, da ruski napad na jednu članicu zapravo predstavlja napad na ceo savez.

Uoči ruske invazije na Ukrajinu, ali i posle nje forimirane su još četiri dodatne borbene grupe u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Slovačkoj. Sa njima ukupan broj multinacionalnih borbenih grupa porastao je na ukupno osam koje se protežu duž istočnog krila NATO pakta od Baltika do Crnog mora uz granice članica NATO sa Ukrajinom. U cilju zaštite istočnog krila poslati su dodatni kontingenti borbene tehnike, ratni brodovi, avioni, dronovi….

Ono što treba dodati da se postojeće borbene grupe sastoje od zemlje domaćina i pridruženih članica saveznika, na dobrovoljnoj i rotacionoj osnovi. Borbene grupe su na vezi sa nacionalnim snagama odbrane zemlje domaćina u kojima su prisutne i sa njima izvode vežbe. Takođe svih osam borbenih grupa nisu identične njihov sastav je prilagođen geografskim zahtevima i potrebama zemalja koje su domaćini. Oni određuju potreban broj vojnika, sastav tehnike i program obuke.

Foto: Profimedia

BORBENE GRUPE NATO PAKTA

Estonija (TAPA) zemlja domaćin, komanda Velika Britanija. Sastav borbene grupe Danska i Francuska; Brojno stanje 1430 vojnika

Letonija (ADAZI) zemlja domaćin, komanda Kanada.Sastav borbene grupe Albanija, Češka, Italija, Crna Gora, Poljska, Slovačka, Slovenija i Španija; Brojno stanje 1.887 vojnika.

Litvanija (RUKLA) zemlja domaćin, komanda Nemačka. Sastav borbene grupe Belgija, Češka Republika, Island, Luksemburg, Holandija i Norveška. Brojno stanje 1.632 vojnika.

Poljska (ORZYSZ) zemlja domaćin, komanda Sjedinjene Američke Države. Sastav borbene grupe Hrvatska, Rumunija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Brojno stanje 1.033 vojnika

Bugarska zemlja domaćin, komanda Bugarska. Sastav borbene grupe Sjedinjene Američke Države; Brojno stanje trenutno 968 vojnika

Rumunija zemlja domaćin, komanda Francuska. Sastav borbene grupe Belgija, Poljska, Portugal i Sjedinjene Države. Brojno stanje 1.148 vojnika

Mađarska zemlja domaćin, komanda Mađarska: Sastav borbene grupe Hrvatska, Sjedinjene Američke Države. Brojno stanje 900 vojnika

Slovačka, zemlja domaćin, komanda Češka. Sastav borbene grupe Nemačka, Slovenija i Holandija. Brojno stanje 643 vojnika.

Četiri severoistočne brobene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj su pod komandom NATO preko Severoistočnog štaba multinacionalnog korpusa koji je smešten u Šćećinu u Poljskoj. Tu je i štab multinacionalne divizije u Elblagu u Poljskoj koji je postao operativan. Oba štaba međusobno koordinišu pripremu i obuku, kao i operativne planove borbenih grupa.

U oktobru 2020. formirana je multinacionalna dvizija Sever čiji elementi se nalaze u Adaziju u Letoniji, a ostatak jednica u Danskoj u Kraupu. Njihov zadatak je bliska saradnja sa borbenim grupama u Estoniji i Letoniji.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)