UKRAJINSKO PVO OČEKUJE TEŠKU ZIMU: Da li će prednost u masovnim napadima imati ruski dronovi ili rakete

P. Z. S./ unian.net

27. 11. 2023. u 19:00

PREMA rečima portparola vazduhoplovnih snaga Ignata, zemlji je potrebno „racionalno oružje“ za uništavanje bespilotnih letelica – posebno protivavionske topove koje Gepard ima.

УКРАЈИНСКО ПВО ОЧЕКУЈЕ ТЕШКУ ЗИМУ: Да ли ће предност у масовним нападима имати руски дронови или ракете

Foto: Shutterstock/Ilustracija


Ove zime bespilotne letelice su ono što će ugroziti Ukrajinu u većem broju nego rakete. Predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat rekao je ovo u publikaciji ITnerviev Novinarnja. Prema njegovim rečima, zemlji je potrebno „racionalno oružje“ za uništavanje bespilotnih letelica – posebno, protivavionski topovi, kakve nosi Gepard, i slični sistemi.

-Ovakvi sistemi imaju svoj lokator, sopstvenu optičku referencu na cilj, radarsko praćenje, koristi se automatizovana kontrola koja određuje u kom trenutku da se okrene kupola, u kom pravcu, pod kojim uglom da se zauzme i radi na cilju. Jedan rafal sistema uništava „šahed“. Recimo, leti osam eksplozivnih granata, koje potom eksplodiraju u hiljade razornih elemenata. Oblak gelera – i garantovano da nema bombe samoubice, rekao je Ignat.

Istovremeno, on je pojasnio da uprkos efikasnosti ovih sistema njihov domet delovanja ne prelazi pet kilometara.

-Koliko "geparda" sa takvim radijusom nam treba? Da, nećemo moći da pokrijemo celu državu. To je nemoguće. Nema mnogo oružja na svetu za pouzdanu zaštitu. Ukrajina je 603 hiljade kvadratnih kilometara. Dužina linije fronta je 2,5 hiljade kilometara, podsetio je portparol Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine.


DRONOVI U RATU U UKRAJINI

Predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat rekao je da li će Ruska Federacija moći da „mučenički udari” Ukrajinu u snežnoj mećavi. Prema njegovim rečima, termin „neleteće vreme” postoji sa razlogom. Hladan, jak vetar i loša vidljivost utiču na rad avijacije, kao i na sposobnost Ruske Federacije da „cilja“ udare dronova. U isto vreme, na rad bespilotnih letelica utiče energija vetra, oni se jednostavno mogu oduvati.

-Ako je jak vetar, onda to može da utiče, jer jednostavno može da oduva te dronove. Manje utiče na krstareće rakete. Ali UAV je zapravo letelica koja ima svoje karakteristike leta, snagu, domet leta, tako da loše vreme ima nekog uticaja, primetio je Ignat.

Prošle nedelje, Kijev je bio blizu nestanka struje i uvođenja rasporeda zbog napada dronovima. U noći 25. novembra okupatori su izvršili još jedan napad UAV na Ukrajinu. Vazduhoplovstvo je navelo da su u to vreme ruski okupatori pokrenuli rekordan broj jurišnih bespilotnih letelica širom zemlje – oko 75 dronova samoubica, od kojih su oborili 71. Glavni pravac napada bio je Kijev.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)