RUSKA NAFTA NAŠLA PUT DO NEMAČKE: Moskva prkosi zapadnim sankcijama

Novosti Onlajn

02. 10. 2023. u 07:21

UPRKOS zapadnim sankcijama, trgovina naftom između Rusije i Indije se dobro odvija i tako zaobilaznim putem dospeva u Nemačku, ukazuje nemački javni servis ZDF, prenoseći da je uvoz naftnih derivata u Nemačku iz Indije porastao 12 puta.

РУСКА НАФТА НАШЛА ПУТ ДО НЕМАЧКЕ: Москва пркоси западним санкцијама

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Zamotani su poslednji crveni tepisi po kojima su nedavno hodali šefovi vlada zemalja G-20. Šarene saksije za cveće koje su nakratko pretvorile Delhi u tropski raj vraćene su u skladište, a zelene ograde koje su štitile od pogleda na siromaštvo su demontirane. Indija se pokazala u najboljem izdanju, ne samo vizuelno već i politički. Uspešan samit je pohvaljen sa svih strana, a Indija je dobila na političkom značaju - konstatuje nemačka televizija.

Zemlja koja je, kako dodaje dopisnik ZDF-a iz Singapura, decenijama autsajder i pasivni posmatrač na globalnoj sceni, dobila je pod premijerom Narendrom Modijem pristup u zvanične rezidencije uticajnih svetskih država - Vašington, London, Moskva, Berlin, svuda ga dočekuju raširenih ruku, svi ga žele za prijatelja i partnera.

- Modi je pragmatičar - tako Harš Pant, potpredsednik istraživačke fondacije Oberserver u Nju Delhiju, opisuje indijskog šefa vlade.

- On nastoji da stvori partnerstva i saradnju širom sveta kako bi pokrenuo Indiju u ambicioznoj potrazi za postizanjem statusa industrijalizovane nacije do 2047. Tamo gde postoje dobri kontakti, posao teče glatko - dodao je on.

Pant je rekao da Indija ima duge dobre odnose sa Rusijom, da je Moskva izvozila oružje i nove tehnologije u Indiju kada to niko nije hteo.

Do danas, Indija iz Rusije nabavlja više 55 odsto oružja koje uvozi.

Indija, dodaje ZDF, ima koristi i od jeftine nafte iz Rusije.

Od početka rata u Ukrajini značajno je porasla još jedna poslovna saradnja između dve zemlje - sirova nafta.

Indija je od februara 2022. povećala ruski udeo u uvozu sirove nafte sa 1,6 odsto na 34 odsto.

- Dok Rusija, sputana sankcijama i ograničenjima cena, traži nova tržišta za izvoz nafte, Indija gladna za energentima profitira od jeftinog uvoza od svog dugogodišnjeg partnera - dodaje ZDF.

- Politika Indije je vođena ekonomskim razvojem, a siromaštvo ostaje glavni problem. Može se zamisliti kakav pritisak na vladu vrše visoki troškovi energije - naveo je Pant.

On je dodao da je razumljivo da vlada koristi ovu povoljnu priliku.

- Ogromni industrijski kompleksi, milioni transportnih sredstava koja svakodnevno prevoze ljude i robu širom zemlje. Ogromne su potrebe u zemlji u kojoj živi preko 1,4 milijarde ljudi - naveo je Pant.

ZDF podvlači da je nemački uvoz naftnih derivata iz Indije porastao dvanaest puta.

Hitno su Indiji potrebne i devize koje se mogu zaraditi prodajom naftnih derivata.

- U rafinerijama se sirova nafta prerađuje u gasna ulja, benzin i druge proizvode pre nego što se na svetskom tržištu dalje prodaje. Nemačka takođe kupuje proizvode iz Indije - ukazuje ZDF.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, Nemačka je u prvih sedam meseci ove godine od Indije kupila naftne derivate u vrednosti od 451 milion evra.

Taj iznos je dvanaestostruko veći u odnosu na isti period prošle godine.

Očigledno je da je ruska nafta našla put do Nemačke uprkos sankcijama, konstatuje ZDF.

- Evropa ne može da ignoriše činjenicu da rafinisana ruska nafta ulazi na njena tržišta indirektnim putevima i da je Indija uključena. Koji bi inače bio razlog da se uzdržava od kritike na račun Indije? - upitao je Pant.

Prema Saveznom zavodu za statistiku Nemačke uvoz nafte iz Indije ove godine je snažno porastao, a Indija uvozi ogromne količine ruske sirove nafte i taj uvoz dalje raste, navodi ZDF dodajući da Rusija očigledno profitira od poslova sa naftom sa Indijom.

Malo razumevanja za evropsku nelagodu prema rusko-indijskom poslovanju ima K. C. Rameš, direktor državne naftne kompanije (ONGC).

- Pomažemo globalnoj ekonomiji kupujući od Rusije. Time otvaramo zalihe iz zemalja OPEK-a koje mogu da kupe druge zemlje, posebno Evrope - objasnio je on.

Ono što zvuči kao vin-vin situacija za sve je, pre svega, jedna stvar, konstatuje ZDF, dobar posao za Rusiju.

Prema aktuelnim izveštajima, Rusija postaje sve sofisticiranija u izbegavanju sankcija i ograničenja cena.

Kijevska škola ekonomije, piše "Fajnenšal tajms", sumnja da bi prihodi od nafte Rusiji ove godine mogli biti veći za najmanje 14 milijardi evra - uprkos sankcijama.

BONUS VIDEO: DA KONAČNO BUDU SAHRANjENI - Tela Srba ubijenih u Banjskoj krenula iz Prištine

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)