OTKRIVENA AHILOVA PETA BRITANSKOG TENKA: Evo gde je Čelindžer 2 najranjiviji

P. Z. S. /BulgarianMilitary.com

01. 10. 2023. u 19:30

AHILOVA peta britanskog tenka Čelindžer 2, takoreći, je region koji je nagnut prema napred. Slična tvrdnja je izneta u zapadnim medijima, nakon cirkulacije određenih video snimaka na različitim platformama društvenih mreža.

ОТКРИВЕНА АХИЛОВА ПЕТА БРИТАНСКОГ ТЕНКА: Ево где је Челинџер 2 најрањивији

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Zajednički snimak prikazuje Čelindžer 2, poklon Britanaca ukrajinskim snagama, koji prelazi kroz prostranstvo ukrajinskog tla. Prednji deo tenka, inače poznat kao Glacis, ukrašen je rešetkom. Ekspert, obraćajući se upravo ovom delu, najavljuje da je ovo region gde je ovaj tenk podložan pretnjama.

Ova osetljivost je rezultat osnovnih konstrukcijskih parametara tenka. Konstruisan je imajući u vidu odbrambenu borbu i ofanzivno ratovanje, što je uticalo na odluku da se Glacis učini manje oklopnim.

Mišljenje stručnjaka o oklopu tenka je u suprotnosti sa prethodnom tvrdnjom. On navodi da se tenk, uključujući Glacis, može pohvaliti superiornim oklopom. Vozilo od 69 tona uključuje Dorčester oklop, oličenje oklopa svetske klase. Mešavina i sastav zadržavaju status „nacionalne bezbednosti“ i stoga su poverljivi.

Preovlađujući sastav oklopa je dobijen od valjanih homogenih čeličnih ploča, besprekorno dizajniranih da se suprotstave neprijateljskom napadu, obećavajući povećanu zaštitu.

Tehnički podaci sugerišu da debljina Dorčester oklopa varira između 30 i 100 milimetara, u zavisnosti od specifičnog modela i zaštićenog područja tenka. Obično su ploče zavarene da formiraju neprekidnu strukturu nalik štitu oko tenka, čiji je cilj smanjenje moguće ranjivosti.

Jedna istaknuta karakteristika Dorčester oklopa je njegova sposobnost da izdrži različite vrste projektila. Njegov kosi dizajn značajno poboljšava njegovu efikasnost odbijanjem dolaznih projektila.

Foto: EPA

Štaviše, Dorčester oklop dolazi sa razmaknutim rasporedom oklopa, koristeći dodatne slojeve oklopa postavljene na određenim udaljenostima od glavnih ploča. Razmaci deluju kao tampon za smanjenje uticaja eksplozivnih granata, čime se smanjuje verovatnoća proboja.

U januaru, Velika Britanija je prebacila 14 takvih strašnih tenkova isključivo za upotrebu ukrajinske 82. vazdušno-desantne brigade. U borbenim zonama južne Ukrajine, brigada je u velikoj meri koristila ove tenkove za vatrenu podršku velikog dometa. Otuda su za Glacis često bila potrebna ojačanja. Još jedna slaba tačka je identifikovana kao kupola, kojoj nedostaje značajna zaštita.

Početkom septembra, slike uništenog tenka Čelindžer 2 u Ukrajini su postale viralne – prvi zvanično uništen. Pretpostavljalo se da je imobilisan putem mine, nakon čega je pogođen ruskom protivtenkovskom raketom Kornet u ranjivu kupolu. Uprkos svemu ovome, četvoročlana posada uspela je bezbedno da se evakuiše.

Vojni analitičar Taras Čmut rekao je za The Wall Street Journal da oklopi zapadne proizvodnje ne ispunjavaju očekivanja u Ukrajini. On veruje da intenzitet sukoba u Ukrajini nije uzet u obzir tokom njihovog procesa dizajniranja.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)