KIJEV TVRDI: VSU prvi put krstarećim raketama pogodile podmornicu

P. Z. S./ unian.net

13. 09. 2023. u 18:58

UKRAJINA je prvi put u istoriji upotrebila krstareće rakete da uništi podmornicu. I ovaj fantastični napad je, kako tvrde, bio uspešan.

КИЈЕВ ТВРДИ: ВСУ први пут крстарећим ракетама погодиле подморницу

Foto EPA

O tome piše Defens ekspres, analizirajući ukrajinski napad na Sevastopolj. Reč je o onesposobljavanju na duže nego duže vreme, ili čak potpunom uništenju dva plovila odjednom – podmornice „Rostov na Donu“ i velikog desantnog broda „Minsk“.

-A ako se pogodak velikog desantnog broda dogodio treći put, onda je poraz podmornice jedinstvena situacija koja je definitivno već otišla u istoriju. Činjenica je da Ukrajina nema standardne mogućnosti za borbu protiv ruskih podmornica. Sama po sebi podmornica je izuzetno složena meta, za suprotstavljanje kojoj je potreban čitav niz sredstava, sa protivpodmorničkim brodovima, avionima i helikopterima, i sopstvenim podmornicama. Ali u Ukrajini sada jednostavno nema ništa od navedenog, navodi se u publikaciji.

Konkretno, Oružane snage Ukrajine nemaju moderne brodove koji mogu patrolirati u vodama u cilju traženja i uništavanja podmornica, niti protivpodmorničke avione poput P-8 Posejdon ili čak P-3 Orion, niti naravno, podvodne komponente flote.

Ukrajinska mornarica jednostavno nema čime da traži i uništava ruske podmornice u Crnom moru. Jedini način da se pogodi ruska podmornica je da se uništi na površini. A s obzirom na to da čak i dizel-električne podmornice rade potopljene sve vreme, jedina prilika je pogodak u zalivu.

Foto Tanjug/AP

-I to je upravo ono što su izveli ukrajinski piloti. I ovo je prva upotreba krstarećih raketa za uništavanje podmornice u istoriji, posebno što je bila odmah efektivna. I ovo nije prvi put da Oružane snage Ukrajine pokažu novitete u pomorskim akcijama, jer je pre toga, prvi put u istoriji, ukrajinska vojska uništila raketnu krstaricu i efikasno koristila morske bespilotne letelice, navodi se u publikaciji.

Sa velikim stepenom verovatnoće, ovaj napad bi mogao da znači konačno onesposobljavanje podmornice Rostov na Donu. Reč je ne samo o razmerama požara koji je zahvatio suvi dok, gde se nalazio zajedno sa vazdušnim brodom Minsk, već i o tome da su za njegovo uništenje najverovatnije korišćene krstareće rakete Storm Šedou. Imaju bojevu glavu od 450 kg, koja se sastoji iz dva odvojena dela. Prvi je vodeće oblikovano punjenje, koje formira rupu u prepreci u koju uleće glavna visokoeksplozivna fragmentovana bojeva glava.

Dakle, kada je pogođena podmornica ili bilo koji drugi brod, eksplozija se dešava u sredini trupa. To već znači kritičnu štetu, a u slučaju požara velikih razmera koji je zahvatio oba broda, govorimo o kritičnim posledicama, jer oni jednostavno izgore iznutra, a pregrade se tope od visoke temperature.


NAPAD NA SEVASTOPOLj

U noći 13. septembra u Sevastopolju su se čule eksplozije, a nebo su obasjali bljeskovi protivvazdušnih granata. Ujutro je rusko Ministarstvo odbrane izvestilo da su Oružane snage Ukrajine izvele raketni napad na dok za remont brodova u Sevastopolju.

Prema navodima osvajača, ispaljeno je ukupno 10 projektila, od kojih je 7 navodno oboreno. Ostatak je pogodio teritoriju fabrike i tamo izazvao požar. Konkretno, okupatori su priznali štetu na dva broda u doku, koje nisu imenovali.

Kasnije su ruski telegrami objavili informacije da su podmornica „Rostov na Donu“ i veliki desantni brod „Minsk“ oštećeni raketnim udarima. Saopšteno je i da su dve osobe poginule jer su iz nekog razloga odlučile da prenoće u vojnom objektu koji kontroliše okupatorska vojska.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)