"ŠPIGL" TVRDI: Nemačka kompanija navodno pomagala rusku vojnu industriju

Novosti online

25. 08. 2023. u 00:03

KOMPANIJA sa juga Nemačke je navodno pomagala rusku vojnu industriju sa mašinama, prenosi nemački "Špigl".

ШПИГЛ ТВРДИ: Немачка компанија наводно помагала руску војну индустрију

Foto Tanjug/AP

Kako taj list saznaje, savezni javni tužilac Piter Frenk je izdao nalog za hapšenje Ulija S., nekadašnjeg rukovodioca proizvođača mašina iz provincije Baden-Virtenberg, zbog navodnog kršenja Zakona o spoljnoj trgovini.

Optuženi je u utorak uhapšen na aerodromu u Frankfurtu.

Upravni direktor, za koga je poznato samo da mu prezime počinje na S, navodno je potpisao isporuku preciznih mašina u vrednosti od dva miliona evra ruskom proizvođaču naoružanja 2015. godine, suprotno evropskim sankcijama protiv te zemlje.

Reč je o mašinama koje se koriste u proizvodnji snajperskih pušaka, a te vrste isporuka su zabranjene u skladu sa sankcijama koje su zapadne zemlje Rusiji uvele 2014. godine, nakon prisajedinjenja Krima.

Pored toga, ista nemačka kompanija je 2016. godine navodno sprovela obuku ruskog osoblja za rad na tim mašinama. S. je takođe kupio nekoliko pušaka ruske proizvodnje kako bi ih isprobao.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako navode istražitelji, on je naknadno izmenio datume na kupovnim ugovorima na 2014. godinu, pre nego što su Rusiji uvedene sankcije.

Kako navodi nemački list, to nije prva istraga neke zapadne kompanije zbog navodne saradnje sa ruskom vojnom industrijom.

U javnost su isplivale optužbe da su pojedina zapadna preduzeća u Rusiju izvozila delove za projektile, krstareće rakete i dronove, kao i druge napredne mašine koje se koriste u proizvodnji naoružanja.

Britanski institut RUSI je u decembru objavio da postoji sumnja da se jedna nemačka kompanija nalazi u proizvodnom lancu dronova "orlan".

List "Cajt" je u junu objavio da su mašine nemačko-japanskog proizvođača "DMG Morija" korišćene u proizvodnji ruskog naoružanja. Ta kompanija je objavila da obustavlja sve poslove sa Rusijom nakon početka Specijalne vojne operacije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)