"RUSIJA ĆE I SADA, KAO I TADA, POBEDITI": Poruka Medvedeva na godišnjicu Kurske bitke (FOTO)

Novosti onlajn

23. 08. 2023. u 15:35

ZAMENIK predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je na godišnjicu pobede u Kurskoj bitki naveo da će kao i 1943. godine – Rusija pobediti.

РУСИЈА ЋЕ И САДА, КАО И ТАДА, ПОБЕДИТИ: Порука Медведева на годишњицу Курске битке (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Danas je poseban, veoma važan datum u istoriji naše zemlje. Jedan od najvećih sukoba u Drugom svetskom ratu se odigrao 23. avgusta 1943. godine, a za nas je to bio Veliki otadžbinski rat. Kurska bitka koja je trajala 50 teških dana i noći i postala je primer izuzetne hrabrosti i upornosti, kao i najvišeg patriotizma onih koji su tada branili slobodu naše otadžbine - napisao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, Crvena armija je u sukobima u Kursku dala jak i odlučan otpor fašizmu i napravila još jedan korak kao bi ga konačno uništila.

- Naši očevi, dede i pradede su prošli putevima Velikog otadžbinskog rata od Moskve do Staljingrada, od Staljingrada do Kurska i dalje na zapad, kako bi u maju 1945. godine podigli pobedničku zastavu nad nacističkim Rajhstagom - podvukao je Medvedev.

Dodao je da sećanje na podvige predaka živi i u novim pokolenjima i da će živeti večno.

- Naša je dužnost da pažljivo čuvamo sećanje na slavnu prošlost. Moramo danas biti dostojni heroja tog velikog vremena, kada uništavamo nacizam koji se ponovo aktivirao, u trenutku kada branimo svoju domovinu od veoma opasnog neprijatelja. Kao i u Kurskoj bitki 1943. godine, mi ćemo pobediti! -  napisao je Medvedev.

Kurska bitka je trajala od 5. jula do 23. avgusta 1943. godine. Sastojala se od tri strateške operacije tokom Velikog otadžbinskog rata, koje je Crvena armija sprečila u području Kurska, veliku ofanzivu nemačkih vojnika i uništila strateške grupe neprijatelja. Operacije su bile: Kurska odbrambena 5-23. jula, Orlovska 12. jula-18. avgusta i Belgorodsko-Harkovska 3-23. avgusta - ofanzive.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave