ŠOJGU PREDAO PUTINOVO PISMO KIM DŽONG UNU: Evo o čemu su razgovarali ruski ministar odbrane i lider Severne Koreje (FOTO)

Tanjug

27. 07. 2023. u 08:34

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu sastao se u Pjongjangu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

ШОЈГУ ПРЕДАО ПУТИНОВО ПИСМО КИМ ЏОНГ УНУ: Ево о чему су разговарали руски министар одбране и лидер Северне Кореје (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

- Kim Džong Un se sastao sa ministrom odbrane Šojguom i sa njim razmenio srdačne pozdrave...Tokom razgovora prisetili su se duboke istorije prijateljstva između dve zemlje i razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti nacionalne odbrane i bezbednosti - prenosi severnokorejski radio Glas Koreje.

Navodi se da je Šojgu dao Kimu pismo ruskog predsednika Vladimira Putina.

Severnokorejski lider i ruski ministar odbrane posetili su „Izložbu oružja - 2023“ koju sponzoriše Ministarstvo odbrane Severne Koreje povodom 70. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom oslobodilačkom ratu, kako se u toj zemlji naziva Korejski rat (1950-1953).

FOTO: Tanjug/AP

Šojgu je izrazio zahvalnost lideru Severne Koreje što je ukazao gostoprimstvo i posvetio veliku pažnju delegaciji, uprkos zauzetosti. Kim Džong Un je govorio o pitanjima od „zajedničkog interesa” koja se odnose na borbu protiv „nasilja i samovolje imperijalista”, borbu za suverenitet i interese dve zemlje, međunarodnu pravdu i mir.

- Kim Džong Un je još jednom izrazio uverenje da će ruska vojska i narod postići veliki uspeh u borbi za izgradnju jake države - prenosi Ria novosti.

Kim je sa ruskim ministrom odbrane i predstavnikom NR Kine odgledao svečani koncert u čast 70. godišnjice zaključenja primirja u Korejskom ratu (1950-1953).

On je u salu ušao zajedno sa Šojguom i članom politbiroa Komunističke partije Kine Li Hongdžong.

Dočekani su radosnim pozdravima, deca su svom vođi i šefovima delegacija uručila cveće, prenosi Ria novosti. Na sceni su nastupile vodeće civilne i vojne umetničke grupe Severne Koreje, a izvođene su vojne pesme u čast Dana pobede, pesme kojima se veličaju zasluge bivšeg lidera Kim Il Sunga, kao i potpuri kineskih i ruskih pesama za „misije prijateljstva“ predstavnika Ruske Federacije i Kine.

Ruska vojna delegacija na čelu sa ministrom odbrane doputovala je u utorak u Severnu Koreju, kako bi učestvovala na svečanosti povodom 70. godišnjice završetka Korejskog rata.

Kako su istakli u ruskom Ministarstvu odbrane, poseta će pomoći jačanju vojnih veza Moskve i Pjongjanga i postaće važna faza u razvoju saradnje dve zemlje. Radna poseta ruskog ministra završava se danas.

BONUS VIDEO: RASTU TENZIJE SA KINOM: Stanovnici Tajpeja učestvuju u vežbi protivvazdušne odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)