PRVI TAKAV NAUČNI CENTAR VAN TERITORIJE KINE: U Rusiji se otvara laboratorija za proučavanje ideja Si Đinpinga

Novosti onlajn

22. 06. 2023. u 22:24

U RUSIJI se otvara prva laboratorija za istraživanje ideja kineskog predsednika Si Đinpinga. Laboratorija je osnovana na bazi Instituta Kine i savremene Azije Ruske akademije nauka (IKSA RAN) i to je prvi takav naučni centar van teritorije Kine.

ПРВИ ТАКАВ НАУЧНИ ЦЕНТАР ВАН ТЕРИТОРИЈЕ КИНЕ: У Русији се отвара лабораторија за проучавање идеја Си Ђинпинга

Si Đinping, Foto AP

Kako je rekao direktor IKSA RAN Kiril Babajev kineskoj agenciji „Sinhua“, tokom 2025. godine bi trebalo da se izda velika naučna monografija o radu laboratorije, koja će ruske čitaoce i predstavnike ruske vlasti da upozna sa idejama Si Đinpinga i njihovim značajem za razvoj Kine i za rusko-kineske odnose.

Babajev je naveo da bi vlada Rusije trebalo da shvati šta je idejna osnova razvoja današnje Kine. Istakao je da u Rusiji znaju da ideje kineskog predsednika određuju politiku Kine po mnogim pravcima.

- Znamo da je ovo politika koja će trajati ne godinu dana ili dve, već mnogo duže. U skladu sa tim, ona će odrediti aktivnosti Kine u dužem vremenskom periodu - rekao je on.

Istraživanja će se baviti idejama kineskog predsednika koje su povezane sa ekonomijom, spoljnom i unutrašnjom politikom, socijalnom politikom, kulturom, umetnošću i ideologijom. Laboratorija će biti povezana sa kineskim naučnim centrima sa kojima će održati nekoliko zajedničkih konferencija i okruglih stolova.

U radu laboratorije će učestvovati ne samo naučnici iz Instituta Kine i savremene Azije RAN, već i predstavnici drugih struktura, kao što su Nacionalni istraživački institut svetske ekonomije i međunarodnih odnosa E. Primakova i Više ekonomske škole.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

APOKALIPSA U PARIZU: "Novosti" na mestu eksplozije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)