NAPETO U FRANCUSKOJ: Provaljuju u prefekturu, napadaju Administrativni sud

TOKOM popodneva, za vreme velikih manifestacija u Francuskoj, došlo je do tenzija u više mesta.

НАПЕТО У ФРАНЦУСКОЈ: Проваљују у префектуру, нападају Административни суд

Foto: Printscreen

U Lorijanu je uništen ulaz u policijsku prefekturu, a podmetnut je i požar na vratima, uz pokušaj okupiranja prostorija od strane najradikalnijih učesnika.

U Nantu, "Crni blokovi" napali su zgradu Administrativnog suda. U ovom gradu je takođe došlo do sukoba s policijom, dok su najžešći učesnici uništavali izloge i prostorije banaka i agencija za stanove.

U Parizu je protest započeo u 14 sati, na Bastilji, a već sat kasnije, došlo je do prvih sučeljavanja s policijom, uz upotrebu dimnih bombi na demonstrante koji su se izdvojili iz mirne kolone i snage reda gađali kamnjenjem. Napetost raste u prestonici iz sata u sat, gore barikade, na meti su "Mekdonaldsi", banke, agencije. 

Prema podacima sindikata, u Marselju se okupilo 280.000 ljudi, a u Parizu čak 800.000, što predstavlja rekord od početka protesta protiv penzione reforme.

Napeto je bilo i u Renu.

Francuzi u sredu manifestuju po deveti put od 19. januara protiv penzijske reforme koja je nedavno usvojena. Protest se sada proširio na način vladavine, a bes je naročito izražen protiv predsednika Emanuela Makrona koji ne čuje zahteve demonstranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona