OČEKUJE SE VAŽNA ODLUKA: I Fejsbuk i Instagram bi mogli da se ugase u Evropi

Novosti online

08. 03. 2023. u 23:59

IRSKI šef za privatnost Helen Dixon, koja vodi Povereništvo za zaštitu podataka (DPC) , rekla je za Politiko da će to telo "vrlo verovatno konačno presuditi poslednjem legalnom alatu Fejsbuka za slanje ličnih podataka u SAD" pre nego što Evropska unija i Sjedinjene Države uspeju da dogovore novi sporazum o prenosu podataka.

ОЧЕКУЈЕ СЕ ВАЖНА ОДЛУКА: И Фејсбук и Инстаграм би могли да се угасе у Европи

Foto: TAnjug/AP Photo

DPC je u julu objavio nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Evropi i trebao bi biti dovršen do sredine maja.

Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki gigant Meta (Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke), koji je vlasnik Fejsbuka, ostati bez alata koji mu omogućava da legalno prebacuje lične podatke poput porodičnih fotografija i geolokacijskih podataka u Ameriku, koji su potrebni za funkcionisanje Fejsbuka.

Meta najavila da bi to moglo značiti gašenje Fejsbuka i Instragama

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla da znači kraj njenih usluga u Evropi, uključujući i Instagram.

-Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Države, verovatno u Evropi nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram.

Odluka do 14. aprila

Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU - Evropski odbor za zaštitu podataka treba da do 14. aprila odluči hoće li da potvrdi prethodnu irsku odluku o obustavi pravni alat koji uglavnom koriste kompanije, uključujući Metu za prenos ličnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.

Glavni evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke kompanije sa sedištem u Irskoj tada će imati još mesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Evropska komisija namerava da finalizuje potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om prije maja, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s Amerikom zbog strahova od nadzora podataka, piše Politiko.

Šef irskog Povereništva za privatnost: Nećemo odustati

Šefica ključnog irskog tela za privatnost Helen Dixon rekla je da ne planiraju da odustanu od sprovođenja zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti.

-Nastavićemo sa sprovođenjem mera koje smo zacrtali, rekla je u intervjuu.

Ona je navela da je neizvesno može li u ovim okolnostima Meta dobiti odgođenje odluke ako Irska nametne takvu odluku.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom