TIK TOKU PRETI EMBARGO U SAD: Komitet Predstavničkog doma usvojio zakon koji omogućava Bajdenu da zabrani društvenu mrežu

Novosti online

01. 03. 2023. u 18:47

KOMITET za spoljne poslove Predstavničkog doma glasanjem je danas usvojio predlog zakona koji bi predsedniku Džozefu Bajdenu dao ovlašćenje da u SAD zabrani aplikaciju i društvenu mrežu Tik Tok.

ТИК ТОКУ ПРЕТИ ЕМБАРГО У САД: Комитет Представничког дома усвојио закон који омогућава Бајдену да забрани друштвену мрежу

Foto Printskrin

Komitet je glasao 24 prema 16 za odobrenje mere kojom se Bajdenovoj administraciji daju ovlašćenja da zabrani aplikaciju Tik Tok, koja je u vlasništvu kineske kompanije „Bajt Dens“ i koristi je više od 100 miliona Amerikanaca, kao i druge aplikacije za koje se veruje da predstavljaju bezbednosne rizike, prenosi Rojters.

Demokratski predstavnici u Komitetu protivili su se ovom zakonu, čiji je glavni pokrovitelj bio predsednik komiteta republikanac Majkl Mekol.

Mekol je posle glasanja izjavio da misli da će „zakon o Tik Toku biti predstavljen prilično brzo“, kao i da će se o njemu glasati u punom obimu u Predstavničkom domu kasnije ovog meseca.

Rojters navodi da je najviši predstavnik demokrata u Komitetu Gregori Miks rekao da se oštro protivi zakonu, jer bi on „oštetio našu odanost širom sveta, doveo više kompanija u kinesku sferu, uništio radna mesta u Sjedinjenim Državama i potkopao ključne američke vrednosti slobode govora i slobodnog preduzetništva“, preneo je Tanjug.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili