MALI BALON, A AKCIJA (PRE)VELIKA: Totalni obrt u Americi posle obaranja takozvanog NLO-a

Novosti online

17. 02. 2023. u 18:56

MALI balon kluba entuzijasta sa sedištem u američkoj državi Ilinois, koji ga je proglasio za nestalog, mogao bi da bude jedan od tri neidentifikovana objekta koje je nedavno oborila vojska SAD. Kontakt sa balonom izgubljen je kod Aljaske u vreme kada je dejstvovao jedan od lovaca F-22.

МАЛИ БАЛОН, А АКЦИЈА (ПРЕ)ВЕЛИКА: Тотални обрт у Америци после обарања такозваног НЛО-а

Foto: Profimedia/Ilustracija

Balon srebrne boje Kluba „Brigada balona za zatvaranje boca iz severnog Ilinoisa“ poslednji put prijavio je svoju poziciju 10. februara na gotovo 12 kilometara visine kod zapadne obale Aljaske.

Tog istog dana borbeni avion F-22 oborio je raketom vrednom 400.000 dolara objekat sličnog opisa i visine u toj oblasti, navodi portal „Avijejšn vik“.

Opisi sva tri neidentifikovana objekta oborena od 10. do 12. februara odgovaraju oblicima, visinama i nosivosti tzv. „piko“ balona, čija se cena kreće u rasponu od 12 do 180 dolara u zavisnosti od vrste.

Kako objašnjava portal, baloni obično nose uređaj za praćenje mase 11 grama, sa antenama uz pomoć kojih ažuriraju svoje pozicije širom sveta.

Obaranje tri objekta usledilo je nakon što je vazduhoplovstvo SAD srušilo navodni kineski špijunski balon iznad obale Južne Karoline.

Iz Severnoameričke vazdušne komande (NORAD) rekli su za Foks njuz da je Federalni istražni biro (FBI) stupio u kontakt sa članovima kluba iz Ilinoisa i da očekuje da bi Savet za nacionalnu bezbednost trebalo da poseduje više informacija o potencijalnoj identifikaciji objekata.

Predsednik Džozef Bajden rekao je da su SAD razvile „oštrija pravila“ za praćenje, i potencijalno obaranje nepoznatih letećih objekata.

U intervjuu za En-Bi-Si njuz, Bajden je naveo da se i dalje ne zna precizno svrha balona, ali i da „trenutno ništa ne ukazuje na to da je deo kineskog špijunskog programa“, niti da su ostali oboreni objekti izviđački ni da su iz bilo koje druge zemlje.

Dodao je da ne namerava da izazove novi Hladni rat, ali da se neće izvinjavati Pekingu.

 - Nastavićemo da se takmičimo (s Kinom) i da budemo odgovorni da se to takmičenje ne pretvori u konflikt - dodao je Bajden, preneo je RTS.

Delovi balona poslati u laboratoriju FBI

Američka vojska saopštila je da se delovi krhotina balona pronađeni u Južnoj Karolini koji je oborio američki borbeni avion 4. februara prebacuju u laboratoriju FBI.

 - Delovi krhotina se prebacuju u laboratoriju Federalnog istražnog biroa u Virdžiniji radi kontraobaveštajne eksploatacije, kao što se desilo sa prethodno pronađenim površinskim i podzemnim ostacima - navodi se u saopštenju Severne komande američke vojske, prenosi Rojters.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna