PODGORICA, SOFIJA I SKOPLJE OPET ŽELE DA BUDU ROBOVI Ruski stručnjaci o zabrani za Lavrova: Tužan primer nezahvalnosti

Srna

06. 06. 2022. u 19:22

ODBIJANjE Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da propuste avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na putu za Srbiju potvrda je zavisnosti tih zemalja od zapadnih centara moći i tužan primer njihove nezahvalnosti Rusiji koja ih je pomagala kroz istoriju, ocenili su ruski eksperti.

ПОДГОРИЦА, СОФИЈА И СКОПЉЕ ОПЕТ ЖЕЛЕ ДА БУДУ РОБОВИ Руски стручњаци о забрани за Лаврова: Тужан пример незахвалности

Foto: D.Milovanović

Ruski ekspert Dmitrij Jevstafjev, predavač na Visokoj školi ekonomije, smatra da je odluka Podgorice, Skoplja i Sofije vredna svakog žaljenja i da oni opet žele da budu robovi.

- Crnogorci imaju poslovicu - Nas s Rusima milioni, bez Rusa dva kamiona. Pa eto, nek ih je sada dva kamiona. Pustićemo ih i tužno ih ispratiti pogledom, rekao je Jevstafjev za Sputnjik.

Ruski ekspert je podsetio da je slavni ruski pisac Fjodor Dostojevski pisao da "Rusija ne može da nađe veće mrzitelje od svih onih slovenskih plemena" koje je oslobodila.

Ekspert Jelena Ponomarjova sa Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose konstatuje da situacija sa sprečavanjem preleta Lavrovu, i to od balkanskih slovenskih zemalja, još jednom potvrđuje da one, ne samo da nemaju nezavisnost nego da su superzavisne od određenih centara moći – Londona, Brisela, Vašingtona.

Ona je napomenula da je državnost koju imaju u sadašnjim granicama u mnogome obezbeđena zahvaljujući Rusiji i njenim naporima, kako vojnim, kao što su rusko-turski ratovi, tako i diplomatskim.

Ponomarjova za poziciju Srbije i njeno rukovodstvo ima samo reči hvale, ocenjujući da se ispostavilo da je njen predsednik Aleksandar Vučić "političar gvozdene volje" zato što je bio spreman da primi Lavrova u Beogradu, bez obzira na ogroman pritisak koji se tri meseca vrši na Srbiju.

- Očigledno strah od toga da će Lavrov u Beogradu reći važne reči i da će ih čuti čitava Evropa naterala je sponzore tih malih balkanskih zemalja da donesu tako sramnu odluku, kaže ona.

Ponomarjova je navela da sa Zapada šalju lepe reči o inicijativi "Otvoreni Balkan", ali da Balkan u stvari postaje superzatvorena zona pod kontrolom isključivo zapadnih centara moći i da se sve radi da bi region definitivno bio odvojen od Rusije i pretvoren u tampon zonu i zapadnog satelita.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati