POSLE 70 GODINA: Tata grupa ponovo vlasnik Er Indije

Tanjug

28. 01. 2022. u 00:58

INDIJSKA Tata grupa preuzela je danas kontrolu nad državnim prevoznikom Er Indijom, povrativši vlasništvo nad tom avio-kompanijom posle skoro 70 godina.

ПОСЛЕ 70 ГОДИНА: Тата група поново власник Ер Индије

EPA/EFE

Konglomerat Tata, aktivan u nizu sektora od auto-indistrije do čelika, u oktobru je pobedio na tenderu za preuzimanje Er Indije, prema sporazumu vrednom 2,4 milijarde dolara, izveštava Rojters.

Time je okončana jednogodišnja bitka premijera Naredne Modija za privatizaciju finansijski posrnule avio-kompanije, koja se održavala na površini korišćenjem sredstava poreskih obveznika.

Transakcija za preuzimanje Er Indije završena je danas tako što je vlada dobila oko 360 miliona dolara kapitala, a Tata je preuzela više od dve milijarde dolara duga kompanije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ugovor uključuje tri preduzeća - Er Indiju kao prevoznika sa ful servisom, njenu niskotarifnu podružnicu Er Indiju Ekspres, i firmu AI Sats koja pruža aerodromske i kargo usluge.

Kupovina Er Indije koja je opterećena dugovima omogućiće Tati momentalni pristup dragocenim pravima letenja i aerodromskim slotovima, ali rukovodioci u avio-industriji kažu da će borba za finansijski preokret i vraćanje kvaliteta usluga tog prevoznika na nekadašnji visok nivo biti teška.

Avio-kompanija, čija je maskota maharadža, nekada je bila poznata po svojim raskošnim putničkim kabinama u avionima i vrhunskoj usluzi, za šta se zalagao njen osnivač JRD Tata. Er Indija je osnovana 1932. godine, a nacionalizovana je 1953.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILJ - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KRALJICA ŠALJE PORUKU NACIJI: Elizabeta donela odluku kako će proslaviti 70 godina na tronu