S-400 NA TROMEĐI SA KINOM I PAKISTANOM: Indija bi mogla u februaru da uvede u borbeno dežurstvo ruski PVO sistem

P. Z. S. / Sputnjik internešnl

01. 01. 2022. u 19:31

INDIJA bi mogla da završi uvođenje novog protivvazdušnog naoružanja S-400 koje je kupila od Rusije u vazdušnoj bazi u Pendžabu blizu kineske i pakistanske granice u februaru, objavio je u subotu novinski sajt Republic World.

С-400 НА ТРОМЕЂИ СА КИНОМ И ПАКИСТАНОМ: Индија би могла у фебруару да уведе у борбено дежурство руски ПВО систем

Foto: AP


Prvi puk ruskih raketa je premešten u severnu pograničnu provinciju Pendžab i vazduhoplovstvu bi bilo potrebno najmanje šest nedelja da završi raspoređivanje, dodaje se na sajtu.

Indija je 2018. potpisala ugovor vredan 5,4 milijarde dolara sa ruskim proizvođačem oružja Almaz-Antej za kupovinu pet raketnih sistema zemlja-vazduh kao sredstvo odvraćanja od suseda, koji polažu rivalske pretenzije na pogranične teritorije.

Foto: Printscreen/Jutjub/Sputnik na russkom

Odnosi između Indije i Pakistana su posebno zategnuti nakon što je Nju Delhi u avgustu 2019. oduzeo poluautonomni status državi Džamu i Kašmir. Pakistan, koji kontroliše deo regiona, osudio je odluku Indije i prekinuo diplomatske odnose sa zemljom. Kina, koja kontroliše oko 20 odsto regiona Kašmira, takođe je kritikovala odluku Nju Delhija.

Indija je, međutim, tvrdila da je to „interno pitanje koje se tiče teritorije Indije“ i dodala da bi promena statusa Džamua i Kašmira „osigurala integraciju i osnaživanje“ u regionu.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!