HAUGEN O FEJBUKU: Ugrožava integritet demokratije

Tanjug

08. 11. 2021. u 23:00

FRENSIS Haugen, uzbunjivačica i bivša menadžerka kompanije Fejsbuk, poručila je danas pred odborom Evropskog parlamenta da ta kompanija narušava integritet demokratije omogućavanjem i produbljivanjem polarizacije, kao i favorizovanjem radikalnih stavova.

ХАУГЕН О ФЕЈБУКУ: Угрожава интегритет демократије

Frensis Hogen / Foto AP

-Fejsbuk može svojim delovanjem da oslabiti našu demokratiju i da produbi podele, kazala je Haugen pred Odborom za unutrašnje tržište i zaštitu potrošaca EP.

Dodala je da postoje mogućnosti da Fejsbuk i Instagram postanu sigurniji, ali da Fejsbuk to nije spreman da učini zbog svoje dobiti, a da su posledice ogromne.

Između bezbednosti i dobiti, smatra Haugen, Fejsbuk uvek bira dobit, što proizvodi polarizaciju širom sveta.

Tvrdi i da je četiri odsto korisnika Fejsbuka primilo 80 odsto netačnih informacija, prenosi Hina.

-Fejsbuk nije ništa promenio kada je shvatio da je nuspojava njegovih sistema širenje dezinformacija, poručila je Haugen, koja smatra da je ta platforma "bitno manje transparentana i donosi manje odgovorne odluke" od drugih društvenih mreža, kao što je Tviter.

Haugen, koja je Fejsbuk napustila u maju, poslala je desetine hiljada internih dokumenata te platforme regulatornim telima i medijima koji, kako tvrdi, pokazuju da je Fejsbuk svestan da omogućava širenje mržnje, odnosno da njegovi algoritmi doprinose vidljivosti takvih sadržaja.

-Što je negativniji komentar bitće više lajkova pa i više novca, kazala je Haugen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju